Naslovnica Svet & EU Med sumljivimi državami so tudi Malta, Liechtenstein, Albanija in Turčija

Med sumljivimi državami so tudi Malta, Liechtenstein, Albanija in Turčija

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar so bili objavljeni novi seznami držav, v zvezi s katerimi obstaja večje tveganje za pojav pranja denarja in financiranja terorizma. Objavili so tudi spisek držav, ki zavračajo pravosodno-finančno sodelovanje z EU in spisek držav s stopnjo obdavčitve dobička nižjo od 12.5%, kar je največji magnet za sumljive posle.
Navidezno idilični Liechtenstein je dobro znan kot davčna oaza v srcu EU (foto: pixabay.com/RandyJost)

Urad Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja je posredoval informacijo Financial Action Task Force – Projektne skupine za finančno ukrepanje (FATF) o osveženem seznamu držav, kjer je veliko tveganje za pojav pranja denarja ali financiranja terorizma. Poleg tega pa so pravkar ažurirali tudi seznam držav, ki ne sodelujejo z Evropsko unijo glede spoštovanja davčnih standardov.

Tako so na nov seznam FATF dodali Turčijo, Mali in Jordanijo, s seznama pa sta bili umaknjeni Bocvana in Mavricij. Sedaj se na seznamu nahaja 25 držav. Od držav članic EU je na spisku le Malta. To sicer ni veliko presenečenje, vendar je zagotovo zaskrbljujoče, da se dobra štiri leta po umoru novinarke Daphne Caruana Galiziaše malteška otoška državica še vedno nahaja na tem seznamu.

Od ostalih evropskih držav sta na spisku le še Albanija in Turčija (ki sicer geografsko bolj spada v Azijo). Na seznamu držav, ki ne sodelujejo z Evropsko unijo glede spoštovanja davčnih standardov, pa so tokrat umaknili tri otoške države – Angvilo, Dominiko in Sejšele. Sicer obstaja še več seznamov, na primer seznam Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki prav tako del svojih aktivnosti pozornosti posveča pranju denarja.

Obstaja tudi seznam Evropske komisije, gre pa za države, ki zavračajo sodelovanje z Evropsko unijo glede spoštovanja davčnih standardov. Na tem seznamu so Samoa in Ameriška Samoa, Ameriški deviški otoki, Fidži, Guam, Palau, Panama, Vanuatu ter Trinidad in Tobago. Precej bolj zanimiv je seznam tveganih držav, ki ga vodi Finančna uprava Republike Slovenije (FURS).

»Minister za finance je na podlagi petnajstega odstavka 8. člena Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb objavil seznam držav, v katerih je splošna oziroma povprečna nominalna stopnja obdavčitve dobička družb nižja od 12,5 %. kar po oceni Urada predstavlja večje tveganje za pranje denarja ali financiranje terorizma,« piše v dokumentu Sektorja za spremljanje, analizo in nadzor, kateri sicer sodi pod Urad za preprečevanje pranja denarja.

Na tem seznamu je namreč še ena evropska država, ki pa ni v EU in sicer je to znana davčna oaza sredi celine – Liechtenstein.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.