Naslovnica Kronika Decembrska akcija poostrenega nadzora prometa že teče

Decembrska akcija poostrenega nadzora prometa že teče

Avtor: Spletno Uredništvo
Kot vsak mesec je tudi v decembru na vrsti nova policijska akcija poostrenega nadzora prometa. Akcija že teče, tokrat pa so policisti posebej pozorni na morebitno vožnjo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.
Prizor z včerajšnje konference za novinarje (foto: policija.si)

Kot vsak mesec bo tudi december v znamenju nove policijske akcije poostrenega nadzora prometa. Tokrat policisti preverjajo morebitno vožnjo pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi (kar pa seveda ne pomeni, da ne bodo sankcionirali tudi vseh ostalih prekrškov). Nacionalna preventivna akcija se je pričela včeraj, v ponedeljek 6. decembra, trajala pa bo vse do nedelje, 12. decembra.

Predstavniki Policije in Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa so ob pričetku akcije, ki so jo poimenovali ‘Varno brez alkohola v prometu’, pripravili posebno novinarsko konferenco. Tam so poleg klasičnih statističnih podatkov o prometnih nesrečah in smrtnih žrtvah zaradi alkohola predstavili tudi rezultate raziskave javnega mnenja o varnosti cestnega prometa v Sloveniji.

»Zloraba alkohola je do konca novembra letos botrovala 1.277 prometnim nesrečam, 631 telesnim poškodbam in 33 smrtnim žrtvam. Kljub temu, da je bilo letos le za 1% več nesreč zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola, pa je bilo smrtnih žrtev za kar 27% več. V prvih 5 mesecih letošnjega leta (od 1. januarja do 31. maja) je zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola umrlo 7 oseb, nato pa v pol leta kar 26 (od 1. junija do 27. novembra),« so objavili s Policije.

Poleg tega pa je najbolj zanimiv podatek, da so bili prav vsi povzročitelji smrtnih prometnih nesreč moškega spola. Sicer pa je potrebno dodati, da je samo v drugi polovici leta 2021 to že dvanajsta (12) akcija poostrenega nadzora slovenske policije, ki je povezana s prometom. Tako so policisti julija sodelovali v 24-urnem mednarodnem nadzoru železniškega prometa Rail Action Day ‘Active Shield’,

Sledila je vseevropska akcija ‘Truck & Bus’, ko so policisti v enem tednu preverili kar 6.044 voznikov tovornih vozil in avtobusov, nato so 24. julija 2021 policisti avtocestne policije na nadzorni točki Dob na A2 poostreno nadzirali psihofizično stanje udeležencev v cestnem prometu in nadzor ponovili še 27. julija, in sicer na nadzorni točki Kompolje na A1. Avgusta je med 9. n 15. potekala nacionalna preventivna akcija Hitrost.

Že dan po koncu te akcije (16. 8.) so policisti Specializirane enote avtocestne policije Ljubljana izvedli poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil. Od 30. avgusta do 5. septembra so se posvetili nadzoru prometa v bližini osnovnih šol, medtem ko so med 16. in 22. septembrom sodelovali v akciji ‘Osredotoči se na cesto’ (ang. Focus on the road). Nato je bila med 11. in 17. oktobrom ponovno na vrsti skupna evropska akcija ‘Truck & Bus’.

Novembra je bil v znamenju Martinovanja, ko je akcija poostrenega nadzora trajala od 5. do 14. novembra, nakar so policisti ponedeljek, 15. novembra 2021, izvedli še poostren nadzor za avtobuse in tovornjake na t. i. avtocestnih nadzornih točkah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.