Naslovnica Slovenija Nove e-polnilnice za mestne avtobuse v Kranju

Nove e-polnilnice za mestne avtobuse v Kranju

Avtor: Spletno Uredništvo
S Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so oznanili, da so odobrili 764,5 tisoč evrov za projekt ‘DRR Kranj e-polnilnice’. To je prva naložba iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki je v celoti namenjena e-polnilnicam.
V Kranju bodo naredili velik korak proti elektrifikaciji lokalnega potniškega prometa (foto: Občina Piran)

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je sporočila, da bo za projekt ‘DRR Kranj e-polnilnice’ na voljo 764,5 tisoč evrov. To bo celo prva naložba iz evropskih skladov, ki bo povsem posvečena električnim polnilnicam. Doslej je bilo namreč uvajanje novih polnilnic financirano posredno v okviru projektov P+R (‘Park and Ride’ oz. slov. ‘Parkiraj in presedi’), parkirna mesta za električna vozila pa so predstavljala le manjši del projektov.

Sicer so tovrstne polnilnice že postavljene v Krškem, Ljubljani, Grosuplju, Kamniku, Sevnici, Šentjurju, Borovnici, Celju in Kopru. Od večjih slovenskih mest, oziroma regijskih središč, torej novih e-polnilnic poleg že omenjenega Kranja še vedno nimajo v Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu… V okviru projektov P+R pa je bilo doslej skupno postavljenih približno 100 parkirnih mest s polnjenjem za e-vozila.

Mestna občina Kranj bo z evropskim denarjem postavila 3 javne električne polnilnice s skupno 8 polnilnimi mesti, ki bodo namenjene polnjenju električnih avtobusov za potrebe izvajanja mestnega potniškega prometa. Na postajališču Komunala Zarica bosta 2 polnilni mesti, ki bosta vezani na baterijski sistem iz sončne elektrarne. V Poslovni coni Primskovo bodo 4 polnilna mesta, na lokaciji ‘Standard’ Sotočje pa 2 polnilni mesti.

»S tem bo omenjena občina zagotovila prehod prevoza potnikov na okoljsko čistejša vozila, s čimer se bo povečalo varovanje okolja in zagotovilo gospodarno ravnanje z javnim premoženjem. Projekt bo zaključen predvidoma jeseni 2022,« so o tej novosti, s katero spodbujajo trajnostno mobilnost, še zapisali v sporočilu za javnost Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.