Naslovnica Slovenija Lipica odpira vrata za slovenski praznik kulture

Lipica odpira vrata za slovenski praznik kulture

Avtor: Spletno Uredništvo

Jutri praznujemo slovenski kulturni praznik in med množico pripreditev bo svoj delež dodala tudi Kobilarna Lipica. Na Prešernov dan bo Lipica na široko odprla svoja vrata in obiskovalce povabila, naj pobližje spoznajo galerijo, muzej in seveda lipicance. Vstop v kobilarno bo v četrtek, 8. februarja, sicer brezplačen, a to ne velja za vso ponudbo Lipice.  

lipica photo dean dubokovic photo l

Tudi v Kobilarni Lipica bodo počastili slovenski kulturni praznik s posebnim programom (foto: Dean Dubokovič/lipica.org) 

 

Kulturni praznik bo priložnost za obisk Muzeja lipicanca – Lipikuma in Galerije Avgusta Černigoja, ogled predstavitev podkovanja in sedlanja konj, vožnje s kočijo in jahanja ponijev za najmlajše. Po doživetjih z lipicanci se bodo lahko obiskovalci okrepčali s posebnim menijem Prešernovih kulinaričnih dobrot, v Koblilarni Lipica pa so pripravili tudi vodene oglede najlepših drevoredov in zgodovinskega jedra Lipice, so sporočili iz Kobilarne. 

Na praznični dan ob 15. uri bo na sporedu tudi posebna predstava Lepota lipicancev in besede, v kateri bo s svojo eleganco navdušilo več kot 40 lipicancev ob spremljavi najlepših Prešernovih poezij. “Gledalci bodo občudovali šest klasičnih linij lipicanskih žrebcev in prve korake šolanja mladih lipicancev pod sedlom. Doživeli bodo eleganco belih konj med vožnjo vpreg in si ogledali figure visoke šole jahanja, kot so piaffe, passage in piruete, najzahtevnejše elemente klasične dresure, kjer pride lepota lipicancev najbolj do izraza,” so prepričani v Lipici.

Vrhunec nove predstave bodo spektakularni skoki šole nad zemljo, ki jih izvajajo le žrebci z izjemnim talentom. Predstava bo v prenovljeni prireditveni jahalnici, ki bo za to priložnost ogrevana. Vstopnice za ogled te predstave bodo na voljo po posebno ugodni ceni, sicer pa Kobilarna Lipica kot izvorna kobilarna lipicanske pasme konj in kulturni spomenik Republike Slovenije nadaljuje s tradicijo, po kateri je 8. februarja vstop v kobilarno za obiskovalce brezplačen.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.