Naslovnica Svet & EU Prosti sedeži v parlamentu EU, ki morda nikoli ne bodo prosti

Prosti sedeži v parlamentu EU, ki morda nikoli ne bodo prosti

Avtor: Spletno Uredništvo

V Evropskem parlamentu so danes sprejeli odločitev o številu poslancev po slovesu predstavnikov Združenega kraljestva. Po Brexitu se bo število evropskih parlamentarcev zmanjšalo s 751 na 705, izpraznjeni sedeži pa bodo na voljo za morebitne nove države članice. Če seveda dejansko pride do Brexita. Ločevanje Združenega kraljevstva in EU se namreč zapleta iz tedna v teden, kar je bilo tudi pričakovati. parlament eu total

Zgodba o Brexitu se vleče kot jara kača in še danes ni jasno, ali bo Združeno kraljestvo sploh res izstopilo iz EU (foto: europarl.europa.eu)

 

Poleg zmanjšanja števila poslancev s predlagano prerazporeditvijo sedežev, ki jo je Parlament EU potrdil danes, bo v naslednjem zakonodajnem obdobju 46 od 73 britanskih sedežev po izstopu ostalo v rezervi. Del sedežev oziroma vseh 46 bi bilo lahko na voljo za prihodnje države članice, ali pa bodo ostali prazni, da bo institucija manjša. Nova razdelitev sedežev med 27 držav EU Preostalih 27 britanskih sedežev naj bi si razdelilo 14 držav članic, ki so preslabo zastopane, s čimer bodo odpravljene trenutne neenakosti, so še zapisali poslanci.

Poudarjajo še, da bo nova razdelitev veljala le, če bo Združeno kraljestvo dejansko izstopilo iz Unije. Če se to ne zgodi, bo do nadaljnjega ostala v veljavi sedanja ureditev. Predlog Odbora za ustavne zadeve, da bi določeno število poslancev izvolili na nadnacionalnih listah v vseevropskem volilnem okrožju, je Parlament na glasovanju zavrnil. Predlog za sklep Evropskega sveta je bil sprejet s 431 glasovi za, 182 proti in 61 vzdržanimi glasovi.

Soporočevalec Pedro Silva Pereira (S&D, Portugalska) je po glasovanju dejal: “To glasovanje je pomembno za evropsko demokracijo. Nova razdelitev sedežev pomeni, da se bo število zmanjšalo s 751 na 705, pri tem pa nobena država ne bo na slabšem. Preslabo zastopane države bodo po brexitu dobile 27 od 73 britanskih sedežev, s čimer bo Parlament državljane zastopal na pravičnejši način.” 

Potrjena zakonodajna pobuda bo sedaj predložena Evropskemu svetu, ki jo mora sprejeti soglasno, nato pa se bo vrnila v odobritev v Parlament. Sestava Evropskega parlamenta za obdobje 2019-2024 naj bi bila ena od točk na dnevnem redu februarskega neformalnega srečanja evropskih voditeljev.

V skladu s členom 14(2) Pogodbe o Evropski uniji število poslancev ne sme preseči 750, poleg predsednika. Državljani so zastopani proporcionalno upadajoče, z najnižjim pragom šest poslancev na državo članico. Nobena država ne sme imeti več kot 96 sedežev. Upadajoča proporcionalnost mora poenostavljeno izpolniti dve zahtevi: manjše države ne prejmejo več sedežev kot večje; razmerje med številom prebivalstva in sedeži se s številom prebivalstva povečuje, nato pa se zaokroži na celo število.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.