Naslovnica Slovenija Ukrepati moramo danes in ne leta 2030

Ukrepati moramo danes in ne leta 2030

Avtor: Spletno Uredništvo

Zavedanje o nevarnosti plastike za živa bitja na planetu Zemlja se stopnjuje in morda še ni prepozno, da rešimo vsaj tisto, kar se še sploh da rešiti. Po Pacifiku že dolgo plavajo kilometrski otoki smeti iz plastike, številne plaže JV Azije so močno onesnažene in v Sredozemlju ni veliko bolje, o čemer priča nedavna smrt kitovke na Sardiniji – zaradi 20 kilogramov plastike v njenem želodcu. Prihodnjo sredo pa se v Ljubljani obeta pomemben strokovni sestanek, na katerem bodo Ekologi brez meja predstavili enoletno študijo, prisotni pa bodo tudi proizvajalci plastike.

Ukrepati moramo danes in ne leta 2030Plastika je že postala morilec planeta, zato moramo ukrepati moramo takoj (foto: europarl.europa.eu)

 

Društvu Ekologi brez meja je jasno, da se mora človeštvo s problematiko plastike spoprijeti, še preden se naberejo kupi na odlagališčih in postane mikroplastika glavni vir prehrane za morskih živali. »Ekologi brez meja vemo, da je po toči zvoniti prepozno. Ukrepati moramo danes in ne leta 2030. Zato smo v projektu Plastika naša vsakdanja od številnih deležnikov, ki so povezani s to problematiko, popisali težave in poiskali možne rešitve.

Pogledali smo tudi v običajen nakupovalni voziček vsakogar od nas in preverili, koliko plastične embalaže je v njem,« pravijo v ekološkem društvu. Rezultate enoletnega raziskovalnega dela pri projektu ‘Plastika naša vsakdnja’ bodo predstavili na ‘Strokovni kavarni’ in sicer prihodnjo sredo, 5. junija, na Svetovni dan okolja, med 9.30 in 13. uro v prostoru Edvard (Igriška ulica 5, Ljubljana).

Na dogodek so povabili zanimive in nevsakdanje sogovornike, s katerim bodo na praktičnih primerih prikazali trenutni položaj in projekcije za bližnjo prihodnost. Spregovorili bodo Marko Omahen iz podjetja predelave plastike Omaplast, Delov okoljski novinar Borut Tavčar, lastnik trgovine brez embalaže Rifuzl Primož Cigler, generalna direktorica Direktorata za okolje Tanja Bolte, Niko Korpar iz platforme Circular Change in direktor podjetja Fructal Luka Jejčič.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.