Naslovnica Svet & EU Modernizacija WTO in javna prostotrgovinska pogajanja

Modernizacija WTO in javna prostotrgovinska pogajanja

Avtor: Spletno Uredništvo

V Bruslju je potekalo zasedanje Sveta za zunanje zadeve, ki so se ga udeležili visoki predstavniki ministrstev za trgovino držav EU. Prisotni so razpravljali o reformi Svetovne trgovinske organizacije (WTO) in soglasno podprli vodilno vlogo EU pri modernizaciji WTO, kar naj bi obsegalo preoblikovanje pravil ter spremljanja in reševanj sporov. Govora je bilo še o trgovinskih zapletih z ZDA in številnih drugih prostotrgovinskih sporazumih.

Modernizacija WTO in javna prostotrgovinska pogajanja Slovenija od Evropske komisije pričakuje preglednost trgovinskih pogajanj – tako v razmerju do institucij EU kot tudi v razmerju do deležnikov in državljanov (foto: flickr.com) 

 

Kot prioriteto je Svet za zunanje zadeve EU izpostavil rešitev krize pritožbenega organa ter kot začasno rešitev potrdil zavezujoč in dvostopenjski sistem pritožb. Svet je obenem potrdil tudi pogajalske smernice za večstranska pogajanja o elektronskem poslovanju v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Prisotni pa so razpravljali tudi o trgovinskih odnosih med EU in ZDA, potem ko je aprila Svet potrdil predlog mandatov za pričetek pogajanj EU-ZDA za odpravo industrijskih tarif in za oceno skladnosti.

»To je posledica zavez iz skupne izjave predsednikov Juncker-Trump iz julija 2018. Sodelovanje EU z omenjeno trgovinsko partnerico poteka tudi v okviru izvršilne delovne skupine. Sicer pa so ministri podali še odziv na odločitev predsednika Trumpa, da rok za uvedbo ukrepov na podlagi preiskave 232 za avtomobilski sektor podaljša za 180 dni,« so zapisali v sporočilu za javnost Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS (MGRT).

Na zasedenju v Bruslju so predvsem pozvali h konstruktivnim odnosom s partnerico z namenom izognitve nadaljnjim eskalacijam ter opozorili (najbrž Trumpa, saj se države EU morajo držati veljavnih predpisov WTO), da morajo biti vse odločitve skladne s pravili WTO. »Naj ob tem poudarimo, da so med državami zunaj Evropske unije ZDA za Slovenijo peta najpomembnejša trgovinska partnerica po vrednosti blagovne menjave – ta je leta 2018 presegla milijardo evrov,« so spomnili na MGRT.

Svet je sicer med drugim razpravljal še o pripravah na podpis Sporazuma o prosti trgovini ter Sporazuma za zaščito naložb med državami EU in Vietnamom. Partnerici sta besedilo dogovora potrdili že julija 2018, vseeno pa je podpis dogovorov med EU in Vietnamom predviden šele za konec letošnjega junija. Na delovnem kosilu je nato razprava potekala o nadaljnjem ukrepanju po marčevskem zasedanju evropskega parlamenta, vključno z vsemi aktualnimi pogajanji v teku.

Govora je bilo predvsem o pogajanjih z državami južnoameriške trgovinske cone (Mercosur) ter o sodelovanju z Avstralijo, Novo Zelandijo, Čilom in Indonezijo. »Slovenija, kot izvozno usmerjeno gospodarstvo, podpira pogajanja za sklenitev sporazumov o prosti trgovini med EU in tretjimi državami, pri čemer pa ohranja stališča do občutljivih področij, zlasti kar zadeva kmetijstvo in varno hrano«, je po zasedanju Sveta poudarila slovenska predstavnica na zasedanju – državna sekratarka na MGRT Eva Štravs Podlogar.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.