Naslovnica Slovenija Tujci so rešili marec, sonce Veliko noč, sledi pa pester april

Tujci so rešili marec, sonce Veliko noč, sledi pa pester april

Avtor: Spletno Uredništvo

V piranski, najbolj turistični slovenski občini, so z izkupičkom velikonočnih praznikov zadovoljni, saj so turisti ustvarili 10.000 hotelskih nočitev. Kljub slabemu vremenu so že v mesecu marcu hoteli v občini Piran zabeležili 2 % več nočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani, za Veliko noč pa so poboljšanje vremena obiskovalci izkoristili za izlete, sprehode, oglede in ostale dejavnosti na prostem.

soline jerašaPiranska občina se ponaša z zelo raznovrstno turistično ponudbo (foto: Jaka Jeraša/TZP)

V piranski občini so med velikonočnim vikendom zabeležili 10.000 hotelskih nočitev, kar je približno toliko kot na praznični vikend lani. Veliko hotelov je bilo polno zasedenih, v povprečju pa so bili do 85-odstotno zasedeni. Prevladovali so tuji gostje. Največ je bilo italijansko in nemško govorečih turistov, ki so ustvarili kar 88 % vseh nočitev. Opaziti pa je bilo tudi veliko dnevnih obiskovalcev, ki so sončno vreme izkoristili za sprehode, kolesarjenje in druge dejavnosti na prostem. V Portorožu in Piranu sta med prazniki ponudbo destinacije obogatili velikonočni tržnici, za športni utrip Portoroža pa je poskrbela 26. Sailing Point Velikonočna regata, ki je privabila okoli štiristo jadralcev iz kar trinajstih držav.

Podatki sicer kažejo, da so v prvih treh mesecih leta 2018 v hotelih občine Piran zabeležili nekaj manj kot 168.000 nočitev, kar je približno toliko, kot v enakem obdobju lani. Od tega so 60 % nočitev ustvarili tuji gostje, ki jih je bilo za 3 % več. Ker se zima v Sloveniji letos ni hotela posloviti, je bilo marca letos nočitev sicer za 2 % več kot v enakem obdobju lani, vendar po zaslugi tujih gostov, ki so ustvarili kar 18 % več nočitev kot marca lani.

V aprilu bodo v Piranu, Portorožu in okolici na svoj račun prišli predvsem ljubitelji kulture, športa in kulinarike. Med 7. in 8. aprilom bo potekala največja tekaška prireditev v slovenski Istri – Luka Koper 5. Istrski maraton, ki bo tudi tokrat povezala vse štiri obalne občine. V Piranu se v aprilu obeta niz kulturnih dogodkov pod skupnim nazivom ‘Posvečeno Tartiniju’. 22. aprila pa se bo odvil Praznik sv. Jurija, zavetnika mesta, ki oživlja čas odhoda solinarjev v soline in priprave na pridelavo soli, stoletja najpomembnejšega vira zaslužka za mesto.

Le nekaj dni pozneje, 28. aprila, bo na Tartinijevem trgu znova zaživel Sejem starin, domače obrti in darov narave. Med 28. in 29. aprilom bo v Padni, eni najlepših vasic slovenske Istre, potekal Praznik olja in bledeža z bogato ponudbo avtohtonih sort oljčnega olja, kmetijskih pridelkov in tradicionalnih istrskih jedi, so sporočili s portoroškega turističnega združenja TZP. 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.