Naslovnica Svet & EU Trump še naprej jezno grozi Mehiki

Trump še naprej jezno grozi Mehiki

Avtor: Spletno Uredništvo

Odnosi med Združenimi državami Amerike in Mehiko so čedalje bolj napeti že od izvolitve Donalda Trumpa za predsednika ZDA. Trump ima težave z imigranti, ki z mehiške strani meje nezakonito vstopajo v ZDA. Nazadnje mu je pritisk dvignila karavana obupancev, ki se iz srednjeameriških držav pomika proti ZDA.

publo sin fronterasTa fotografija je nastala le pred nekaj dnevi na jugu Mehike (foto: FB Publo sin froneras)

 

Karavana okrog 1100 ljudi, ki naj bi bili pretežno iz Hondurasa, se počasi peš in na druge načine premika proti ZDA. Trenutno so še na jugu Mehike, kjer so prišli do bližine mesta Oaxaca, ki je od najbližje točke ZDA oddaljeno okrog 1000 kilometrov. Nekateri naj bi pot nadaljevali do mesta Puebla, drugi do Mexico city-a, kjer naj bi jim ponudili status prebežnika. Karavana sicer poteka pod okriljem organizacije Pueblo Sin Fronteras – Ljudje brez meja in je vsakoletna. Letos je sicer beguncev precej manj kot v letih 2013 in 2014, ko so možice povzročile težave v mehiškem železniškem prometu.

Vseeno pa se je ameriški predsednik Donald Trump že jezno oglasil s serijo svojih karakterističnih tvitov. Po njegovem mnenju Mehika naredi zelo malo, ali pa celo ne naredi prav nič, da bi zaustavila nezakonito imigracijo. To velja tako za mehiško južno mejo, kjer reveži iz drugih držav Srednje in Južne Amerike skozi džungle Gvatemale in Belizeja nezakonito vstopajo v Mehiko, kot tudi potem za severno mejo Mehike, ko ljudje poskušajo ilegalno vstopiti v ZDA.

Trump trdi, da se Mehičani za nameček posmehujejo neumnim ameriškim imigracijskim zakonom. Zato jim je zagrozil, da morajo ustaviti pretok drog in ljudi proti ZDA, v nasprotnem primeru jim bo odvzel ‘kravo molznico’ – severnoameriški sporazum o svobodni trgovini NAFTA. Prav tako naj bi Trump prek tvita predvčerajšnjim razglasil, da je (delno permisivna) imigracijska zakonodaja njegovega predhodnika Obame, imenovana DACA, že mrtva.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.