Naslovnica Magazin Zuckenberg bo reševal FB s turnejo po parlamentih ZDA, ZK in EU

Zuckenberg bo reševal FB s turnejo po parlamentih ZDA, ZK in EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Nad spletnim omrežjem Facebook in njegovim ideatorjem Markom Zuckenbergom se zbirajo novi oblaki resnih težav, ki lahko ogrozijo tudi obstoj priljubljenega družabnega omrežja. Zaradi afere z domnevno zlorabo osebnih podatkov uporabnikov bo moral Zuckenberg ameriškemu, angleškemu in evropskemu parlamentu pojasniti marsikaj, grozijo pa mu astronomske kazni.

zuckenbergMarka Zuckenberga bi radi nenadoma osebno spoznali poslanci kar treh parlamentov (foto: flickr.com)

 

Do izbruha afere, ki lahko pomeni konec za družbeno omrežje Facebook in njegovega ‘izumitelja’ Marka Zuckenberga je prišlo potem, ko so v javnost pricurljali podatki, da je britansko podjetje Cambridge Analytica s pomočjo aplikacije pridobilo podatke o aktivnosti 50 milijonov uporabniških računov na Facebooku, ne da bi ljudje za to vedeli ali dali privoljenje. Podjetje je nato svoje storitve volilnega marketinga ponujalo udeležencem v volilnih kampanjah v Veliki Britaniji in na zadnjih predsedniških volitvah v ZDA.

Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) se je hitro odzvala in se lotila preiskave Facebookovih metod varovanja osebnih podatkov. V Združenih državah Amerike sedaj grozi podjetju Facebook do 2.000.000.000.000 (2000 milijard, oz. 2 bilijona) ameriških dolarjev kazni, Mark Zuckerberg pa bo moral predvidoma 12. aprila pričati pred kongresom ZDA.

Zuckerberga so povabili na pogovor tudi v britanski parlament, a je ustanovitelj FB-ja tam želel poslati enega od enega svojih namestnikov. Britanskim poslancem pa to ne bi zadostovalo, zato so ga ponovno pozvali, da pričevanje opravi osebno, ali v živo prek video povezave. Obiski parlamentov pa se za Marka najbrž ne bodo zaključili v Londonu, saj je dobil povabilo tudi za skok v Bruselj (ali v Strasbourg).

»Močno sem zaskrbljen zaradi obtožb, da je Cambridge Analytica iz Facebookovih uporabniških računov pobirala osebne podatke brez privoljenja. Ob tem se pojavljajo etična vprašanja, ki se tičejo odgovornosti pomembnih digitalnih platform. Ne gre le za kršitev varstva osebnih podatkov, ampak za kršitev zaupanja, ki ogroža delovanje demokracije. Marka Zuckerberga sem povabil v Parlament, da stvar razloži. Naša dolžnost je, da branimo pravice državljanov, in da jih informiramo, še posebej v zvezi s tako občutljivimi vprašanji, kot je varstvo podatkov,« je pred dnevi dejal predsednik Parlamenta EU Antonio Tajani.

Parlament EU je sicer že leta 2016 sprejel splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR), ki državljanom daje večji nadzor nad tem, kdo ima dostop in kako lahko uporablja njihove podatke. Parlament in države EU se pravkar pogajajo tudi o spremembah direktive o zasebnosti v elektronskih komunikacijah (ePrivacy), ki bo še zaostrila pogoje, pod katerimi lahko podjetja zbirajo in obdelujejo podatke ter na tej podlagi uporabnikom prikazujejo oglase.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.