Naslovnica Slovenija Teden gozdov v znamenju preventive

Teden gozdov v znamenju preventive

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj se je zaključil letošnji ‘Teden gozdov’, ki vsako leto konec maja dodatno poveže institucije na področju gozdov in gozdarstva. Tudi letos je Teden gozdov zaznamovala vrsta prireditev pod skupnim naslovom ‘Sodelujemo z gozdom v dobro narave in ljudi’, obeležili pa so tudi 25 let organizirane javne gozdarske službe in delovanja Zavoda za gozdove Slovenije.

Teden gozdov v znamenju preventive

Ni potrebno poudarjati, kašno bogastvo so slovenski gozdovi, a bi moral vsak obiskovalec zavestno skrbeti zanje (foto: Bertsz/pixabay.com)

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Zavod za gozdove Slovenije sta v letošnjem ‘Tednu gozdov’ poleg tematskega zbornika ‘Gozd in gozdarstvo v samostojni Sloveniji’ predstavila tudi dopolnjeno zgibanko ‘Skrbno z gozdom!’. Novi gozdni bonton bo v okviru desetih točk obiskovalce gozdov opozarjal, da so v gozdu gostje narave in lastnika zemljišča ter da v gozdu lahko potekajo tudi zahtevna, velikokrat nevarna gozdna dela, zato se je potrebno vsem deloviščem izogibati.

»Preplet gozdne in kmetijske krajine, raznovrstnost rastlinskih in živalskih vrst v gozdu, izjemnost posameznih dreves, obnovljivi viri energije in surovin ter blagodejen vpliv na celotno okolje so le najvidnejše dobrine gozda. Kaj nam pomenijo, bi se verjetno zavedli šele, ko gozda in njegovih koristi v našem okolju nenadoma ne bi bilo več,« so ob tej priložnosti spomnili javnost z MKGP.

Strokovnjaki z gozdom v Sloveniji gospodarijo trajnostno, sonaravno in večnamensko, tudi zato lahko gozd ponuja tudi možnosti za rekreacijo, sprostitev in druge dejavnosti. Vendar pa je treba v gozdu upoštevati tudi nekatere omejitve, oziroma poskrbeti, da gozd po obisku zapustimo v enakem stanju, kot je bil, ko smo vstopili vanj. Zato je potrebno upoštevati navodila o primernem obnašanju v naravi, zapisana v predpisih in na informativnih tablah ali pa posredovana od gozdarjev in lastnikov gozdov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.