Naslovnica Svet & EU Kdo bo nasledil simpatizerja fašistov Taijanija

Kdo bo nasledil simpatizerja fašistov Taijanija

Avtor: Spletno Uredništvo

Po koncu evropskih volitev bo ena izmed prvih nalog novega Evropskega parlamenta, da si izbere novo vodstvo. Na prvem plenarnem zasedanju bo tako na vrsti še izvolitev predsednika in podpredsednikov Evropskega parlamenta. Ker je dosedanji predsednik parlamenta EU Antonio Tajani letos dvakrat javno simpatiziral s fašisti, bi bil najbrž čas, da si hram evropske demokracije najde novega predsednika.

Kdo bo nasledil simpatizerja fašistov TaijanijaVolitve za predsednika parlamenta EU so tajne (foto: europarl.europa.eu) 

 

Kandidata za mesto predsednika Evropskega parlamenta lahko predlaga politična skupina v parlamentu, ali pa skupina, v kateri je vsaj 38 poslancev. Za uspešno izvolitev kandidat potrebuje večino na tajnem glasovanju oddanih glasov, ob iskanju soglasja pa lahko glasovanje poteka v največ štirih krogih. Če po tretjem glasovanju še vedno ni večinske podpore enemu kandidatu, potem se v zadnjem, četrtem krogu glasovanja pomerita le dva kandidata in sicer tista, ki sta pred tem prejela največ glasov.

»Predsednik Evropskega parlamenta usklajuje delovanje in aktivnosti parlamenta, skrbi, da postopki potekajo v skladu s poslovnikom in predseduje plenarnim zasedanjem. Prav tako predstavlja Evropski parlament v stikih z drugimi telesi, državami, organizacijami in posamezniki. Predsednik lahko del svojih obveznosti prepusti kateremu izmed 14 podpredsednikov, ki bodo prav tako izvoljeni na prvem plenarnem zasedanju novega parlamenta,« so še pojasnili na spletni strani Parlamenta EU.

Sicer mandat predsednika parlamenta traja dve leti in pol, na to mesto pa je lahko izvoljen večkrat. Zadnji predsednik parlamenta EU je od leta 2017 Italijan Antonio Tajani, ki je sicer po izobrazbi vojaški oficir, nato je bil dolgoletni novinarski poročevalec, pa soustanovitelj Berlusconijeve stranke Naprej Italija in nazadnje euro-funkcionar. Letos so njegove izjave dvakrat močno razburkale strasti, saj je na radiu hvalil Mussolinija in na množičnem zborovanju vzklikal ‘italijanski’ Dalmaciji

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.