Naslovnica Trendi Najboljša slovenska polka in najboljši valček

Najboljša slovenska polka in najboljši valček

Avtor: Spletno Uredništvo

Na letošnjem, že 23. festivalu Slovenska polka in valček je pred razprodanim avditorijem Poletnega gledališča Studenecnastopilo 12 ansamblov, ki so predstavili šest polk in šest valčkov. Nazadnje je prvo nagrado za najboljšo polko festivala prejela skladba ‘Srčen – trčen’ v izvedbi ansambla Vera & Originali, nagrado za najboljši valček je prejela viža ‘Misel nate ne zaspi’ v izvedbi ansambla Vražji muzikanti.

Najboljša slovenska polka in najboljši valček Najboljšo polko so tokrat predstavili Vera & Originali (foto: Adrijan Pregelj)

 

Festival Slovenska polka in valček, ki ga RTV Slovenija organizira že 23 let, je eden najeminentnejših in med glasbeniki najbolj priljubljenih festivalov narodno-zabavne glasbe, kjer podelijo nagradi v dveh najbolj popularnih glasbenih podzvrsteh. Zmagovalni skladbi za najboljšo polko in za najboljši valček so letos izbrale strokovna komisija (Matjaž Vlašič, Marijana Mlinar, Slavko Podboj, Avgust Skaza in Irena Vrčkovnik), komisija sedmih radijskih postaj (Radio Slovenija, Radio Maribor, Radio Koper, Radio Veseljak, Radio Ognjišče, Radio Murski val in Radio 94 Postojna) in glasovi gledalcev prek telefonskega glasovanja.

Na koncu je prvo nagrado za najboljšo polko festivala dobila skladba ‘Srčen – trčen’ v izvedbi ansambla Vera & Originali, avtorica besedila, glasbe in priredbe pa je bila Vera Šolinc. Nagrado za najboljši valček je tokrat prejela viža ‘Misel nate ne zaspi’ v izvedbi ansambla Vražji muzikanti, medtem ko je avtor glasbe in priredbe je Luka Krof, avtorica besedila pa ponovno Vera Šolinc. Letos so se na RTV Slovenija odločili za predizbore v okviru oddaje Slovenski pozdrav, v sistem odločanja in izbire pa so vključili tri nacionalne radijske programe in že omenjenih osem lokalnih regionalnih postaj.

»V ritmih polke so svoje tekmovalne pesmi predstavili S.O.S. kvintet (Lepo mi je s tabo), Ansambel Opoj (Naša glasba), CIK – CAK kvintet (Daj, no, daj), Vera & Originali (Srčen – trčen), Topliška pomlad (Taksi) in Ansambel Petka (Vse bi storil, sinko moj), tekmovalne valčke pa so predstavili Ansambel Petan (Stari hrast), Ansambel Zeme (Sreča najine ljubezni), Raubarji (Bel pajčolan), Ansambel Vikend (Osvajam te), Vražji muzikanti (Misel nate ne zaspi) ter Ansambel Roka Žlindre in Amabile (Veliko je želja),« so spomnili na RTV SLO.

Spremljevalni program pa je bil posvečen bogatemu glasbenemu opusu mag. Ivana Sivca, ki pravkar praznoval več kot častitljiv jubilej – 70. rojstni dan.Z dvema izjemnima venčkoma pesmi, za katere je verze prispeval prav mag. Ivan Sivec, so se mu poklonili vsi sodelujoči ansambli. Sicer pa sta bila voditelja festivala Darja Gajšek in Blaž Švab, urednik je bil Andrej Hofer, režiser prenosa pa Marjan Kučej.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.