Naslovnica Magazin Tečaj varne uporabe spleta za vse, še posebej pa za šolske učitelje

Tečaj varne uporabe spleta za vse, še posebej pa za šolske učitelje

Avtor: Spletno Uredništvo

14. marca 2018 bo Arnes začel z osmo izvedbo spletnega tečaja o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij – MOOC-V. Tečaj je v prvi vrsti namenjen predvsem zaposlenim v šolstvu, udeležijo pa se ga lahko tudi vsi ostali, ki jih zanima obravnavana tematika. 

prevara avti

Zadnja iz neskončne serije prevar, o kateri so poročali na spletnem mestu varninainternetu.si, je bila lažna prodaja avtomobilov iz Nemčije. Ker se število prevar množi iz tedna v teden, je preventiva v obliki posebnih tečajav zelo dobrodošla – še posebej zaradi prenašanja izkušenj (foto: varninainternetu.si). 

 

Na spletni tečaj o varni rabi interneta se lahko interesenti prijavijo prek spletnih skupnosti na portalu SIO. Za prijavo lahko uporabijo AAI-račun, lahko pa se prijavijo tudi z navadnim profilom, ki si ga ustvarijo sami. Ključ za vstop v tečaj je mooc2018marec (podrobnejša navodila). Vstop v tečaj je možen od 28. februarja dalje.

Izobraževanje bo potekalo tri zaporedne tedne, na njem pa bodo udeleženci pridobili veščine, ki jim bodo pomagale pri spopadanju z nevarnostmi na spletu. Kraja gesel, izsiljevalski virusi in spletno nasilje so le nekateri izmed pojavov, s katerimi imajo stik zaposleni v šolstvu. Tečajniki se bodo naučili pravilno in učinkovito soočati s problemi, povezanimi z internetom in sodobnimi tehnologijami.

Vsak teden bo pozornost namenjena obravnavi eni izmed sledečih tematik: zaščita naprav, zaščita zasebnosti in digitalne identitete ter zaščita zdravja in okolja. Nova gradiva in naloge bodo objavljene enkrat tedensko, aktivnosti znotraj tedna pa se lahko izvajajo v časovnem okviru, ki si ga udeleženec tečaja določi sam. Vsebine so prilagojene tako tistim, ki imajo osnovno znanje o tematiki, kot tudi zahtevnejšim uporabnikom.

V tokratno izvedbo bodo organizatorji tećaja dodali tudi dva posnetka “Arnesovci telovadijo”, kjer bodo v okviru teme varovanje zdravja s kolegi iz Arnesa prikazali vaje za vse tiste, ki veliko presedijo pred zasloni. Tečaj je nedvomno koristen za vse, predvsem pa je pripročljiv za učitelje, saj prenašajo znanje na mlajše, poudarjejo na varninainternetu.si.

Te so sicer rojene v digitalni dobi in imajo na prvi pogled veliko znanja o tehnologijah, vendar je njihovo znanje pogosto zgolj površinsko, manjka jim izkušenj s prevaranti iz resničnega sveta. Pogosto se ne znajo in ne zmorejo soočiti s posledicami svojih dejanj na spletu, učitelji pa so tisti, ki jih lahko vodijo in usmerjajo pri njihovem delovanju in jih z osveščanjem varujejo pred nevarnostmi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.