Naslovnica Slovenija Slovenski policisti so Italijanom pomagali ujeti bosanske tihotapce

Slovenski policisti so Italijanom pomagali ujeti bosanske tihotapce

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska policija je uspešno sodelovala v mednarodni akciji, v kateri so razbili oboroženo družbo tihotapcev drog iz Bosne in Hercegovine. Dobro organizirana in kar obsežna skupina kriminalcev je prek Hrvaške in Slovenije prevažala prepovedane droge v italijanski Trento. Akcija je trajala dlje časa, v njej pa so sodelovale policijske enote petih držav.

zagi 1

Del drog, denarja in tehničnih pripomočkov, ki so jih zaplenili v Trentu (foto: Questura di Trento/PU Koper) 

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Koper so od avgusta 2017 do februarja 2018, na podlagi zaprosila za skupno sodelovanje s strani italijanskih varnostnih organov (op. Questura di Trento, Squadra Mobile, Sezione Criminalita Organizzata), preiskovali mednarodno kriminalno združbo, katere člani so se ukvarjali predvsem s tihotapstvom in s preprodajo večjih količin petih različnih vrst prepovedanih drog.

V kriminalistično preiskavo z imenom »ZAGHI« so bili poleg italijanskih in slovenskih vključeni tudi preiskovalni organi Hrvaške, BiH in Avstrije. V okviru kriminalistične preiskave je bilo ugotovljeno, da gre za dobro organizirano mednarodno kriminalno združbo, sestavljeno iz 30 osumljencev. Slednji so iz območja BiH preko ozemelj Hrvaške in Slovenije s pomočjo kurirjev tihotapili večje količine prepovedanih drog v Italijo. 

Prav tako je bilo ugotovljeno, da so člani kriminalne združbe za počitek večkrat uporabljali prenočišča na območju Ljubljane in Slovenske Obale in sicer tudi za srečanja ter dogovarjanja glede nadaljnjega izvrševanja kaznivih dejanj. Tako so ozemlje Slovenije uporabljali za ‘poslovne’ sestanke, na katerih je večkrat prišlo do vnaprejšnjega plačila za prepovedane droge, do dogovorov o kraju in času tihotapstva ter o transportu in prevzemu drog v Italiji.

“Skupna mednarodna kriminalistična preiskave je ponovni dokaz, da kriminal ne pozna meja, zato lahko proti nezakonitim dejavnostim nastopamo samo skupaj, ne glede na meje držav,” so zapisali v sporočilu za javnost PU Koper.

Na območju Slovenije je bila preiskava izvajana zoper osem članov kriminalne združbe, in sicer zoper 36 letnega državljana BiH, 39 letnega državljana BiH, 29 letnega državljana BiH z območja Trenta, 34 letnega državljana BiH z območja Trenta, 60 letnega državljana BiH, 38 letnega državljana BiH, 44 letnega državljana Hrvaške in 30 letnega državljana Hrvaške.

Zgoraj navedeni osumljenci so se na območju Slovenije zadrževali le začasno – zgolj toliko dolgo, dokler ni bil sklenjen dogovor o izvršitvi kaznivih dejanj. Na podlagi zbranih dokazov vseh sodelujočih držav je bila 22. februarja v sodelovanju z italijansko policijo na območju Trenta izvedena zaključna akcija, v kateri je bil zoper 18 osumljencev odrejen pripor, zoper 5 osumljencev pa hišni pripor. Zoper ostale osumljence pa je bilo razpisana tiralica.

V času izvajanja skupne mednarodne kriminalistične preiskave je bilo na območju Italije zaseženih 3 kg marihuane, 1,5 kg kokaina, 2 kg  metamfetamina, 5 kg hašiša, 0,3 kg heroina, 12 kosov dolgocevnega orožja, različnih modelov in kalibra, 4 avtomobili in 13.250 eur gotovine. Z izvajanjem mednarodne kriminalistične preiskave je bilo ugotovljeno, da si je mednarodna kriminalna združba s tihotapstvom in prodajo prepovedanih drog pridobila za približno milijon eurov protipravne premoženjske koristi.

Sektor kriminalistične policije PU Koper bo vse dokaze zoper osumljene, pridobljene na območju Slovenije, predal na Okrožno državno tožilstvo v Kopru, ki bo le-te (skladno z mednarodno pravno pomočjo) odstopilo tožilstvu v Italijo, kjer se vodi enoten postopek pregona zoper vse osumljence na območju Italije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.