Naslovnica Slovenija Slovenija je osma najbolj varna država na svetu

Slovenija je osma najbolj varna država na svetu

Avtor: Spletno Uredništvo

 Global Peace Index je na lestvici najbolj varnih držav letos Slovenijo v Evropi umestil na peto, na globalni ravni pa podobno odlično osmo mesto. Visoka umestitev na obeh omenjenih lestvicah ponovno potrjuje, da je Slovenija ena najbolj varnih držav in s tem tudi turističnih destinacij na svetu.

Slovenija je osma najbolj varna država na svetu Slovenija ostaja med najbolj varnimi državami v Evropi in tudi na globalni ravni (foto: SU)

 

Letošnja raziskava Global Peace Index (GPI) je zajela kar 163 držav po vsem svetu. Med njimi se je Slovenija na koncu znašla na odličnem 8. mestu, v primerjavi s prejšnjo razvrstitvijo pa je pridobila dve mesti. Najboljši rezultat je spet vpisala Islandija, ki tako ostaja najvarnejša država na svetu. Za njo je druga Nova Zelandija, tretja Portugalska, četrta Avstrija, peta Danska, šesta Kanada in sedmi Singapur.

Za osmouvrščeno Slovenijo deseterico zaokrožujeta Japonska in Češka. Od naših sosednjih držav je se Madžarska se nahaja na 21. mestu, Hrvaška na 28. mestu in Italija na 39. mestu. Raziskava GPI ocenjuje miroljubnost oziroma varnost držav na podlagi meril, ki se nanašajo na izvoz orožja, število zapornikov, delovanje državnih organov in kriminaliteto. Zadnji,163. na lestvici je Afganistan. Kitajska je na 110. mestu, ZDA so na 128. mestu in Rusija na 154 mestu.

Raziskavo so opravili v kategorijah zunanji konflikti, zaznavanje kriminala, notranji konflikti, stopnja prestopništva, intenzivnost notranjih konfliktov, nasilne demonstracije, terorizem, jedrska in druga težka orožja, število umrlih zaradi zunanjih konfliktov, uvoz orožja, nasilna kriminalna dejanja, politična nestabilnost, odnosi s sosednimi državami, dostop do osebnega orožja, število policistov in vojakov, izvoz orožja, odstotek umorov in odhodki za vojaške potrebe.

Ostale kategorije so še število beguncev in notranje razseljenih ljudi, stopnja političnega terorja, umrli zaradi notranjih konfliktov in višina finančne pomoči Združenim narodom.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.