Naslovnica Svet & EU Bertoncelj je Japoncem predaval o javnem dolgu

Bertoncelj je Japoncem predaval o javnem dolgu

Avtor: Spletno Uredništvo

Minister za finance RS dr. Bertoncelj se pravkar udeležuje 17. foruma o upravljanju javnega dolga, ki ga v Tokiu organizira Mednarodni monetarni sklad IMF v sodelovanju z japonskim ministrstvom za finance. Ob robu dogodka se je sestal tudi z japonskim finančnim ministrom in podpredsednikom vlade Tarom Asom.

Bertoncelj je Japoncem predaval o javnem dolgu

Spoštljivo rokovanje s priklonom med japonskim in slovenskim finačnim ministrom (foto: MF)

 

Slovenski Minister za finance dr. Andrej Bertoncelj, ki se na Japonskem mudi na povabilo Mednarodnega denarnega sklada (IMF), se je kot glavni govorec udeležil foruma o upravljanju javnega dolga. Forum o upravljanju javnega dolga z naslovom ‘Public Debt Management: New Investors & New Instruments’ se je osredotočal na teme, povezane z investitorji v državni dolg in s finančnimi instrumenti za izdajanje dolga.

»Forum se je dotikal globalnega dolžniškega cikla, obetov zadolževanja in upravljanja z dolgom v prihodnosti ter tveganj, povezanih z volatilnostjo globalnih finančnih trgov, upočasnjeno globalno rastjo, povečanjem negotovosti zaradi monetarnih politik svetovnih centralnih bank, fiskalnimi spodbudami, strukturnimi spremembami v gospodarstvih, staranjem prebivalstva, trgovinskimi vojnami in geopolitičnimi napetostmi,« so sporočili z Ministrstva za finance (MF) RS.

Vzporedno z dogodkom pa se je Bertoncelj sestal tudi z japonskim finančnim ministrom in podpredsednikom vlade Tarom Asom. Namen tega dvostranskega srečanja je bila izmenjava mnenj o fiskalni in monetarni politiki obeh držav in krepitev dialoga ter sodelovanja med državama. Slovenski minister je japonskemu kolegu predstavil politične in ekonomske razmere v Sloveniji in v evro območju.

Izmenjala sta tudi informacije o razmerah v globalnem gospodarstvu, tudi v luči prihajajočega srečanja skupine G20, ki bo potekalo naslednji teden v Osaki. Z MF so sporočili še, da se je minister na Japonskem srečal tudi z nekaterimi predsedniki največjih bančnih skupin, kot sta Daiwa in Miziuho.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.