Naslovnica Trendi RTV zbira zasebno gradivo študentskih protestov leta 1968

RTV zbira zasebno gradivo študentskih protestov leta 1968

Avtor: Spletno Uredništvo

S televizije Slovenija so včeraj obvestili javnost o kar treh novostih. Prva novost je zbiranje gradiva iz časov študentskih protestov leta 1968 za projekt V iskanju Svobode, druga je vabilo za sodelovanje na festivalu ‘Popevka 2018’ in tretja predstavitev dvanajstih glasbenih zapisov, ki so v zadnjem letu izšli pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija. 

študensti protesti 68 2Revolucionarnega leta 1968 so v Ljubljani in še marsikje po svetu potekali protesti študentov. Na srečo se pri nas niso končali tako tragično kot tisti v Mexico cityu, kjer je bilo le 10 dni pred odprtjem Olimpijskih iger po oboroženem posredovanju vojske na stotine mrtvih študentov, njihov število pa še danes ni točno znano (foto: commons.wikimedia.org)

 

 

MMC RTV SLO je pripravil posebno spletno mesto ‘V iskanju svobode 1968-2018’, saj letos obeležujemo 50. obletnico študentskih protestov. Gre za zbirno točko bogatega in raznovrstnega gradiva, povezanega s temi prelomnimi časi. Poleg uradnih dokumentov in svežih refleksij se bodo na njem zbirali tudi osebni spomini pričevalcev, njihovih sorodnikov in prijateljev. To so lahko fotografije, posnetki, razglednice, pisma, razne zanimivosti, skratka vse, kar dopolnjuje uradno, zgodovinsko podobo teh razburljivih let. Na RTV Slovenija zato k sodelovanju vabijo vse, ki hranijo in želijo deliti svoj spomin na leto 1968, so zapisali v pozibu javnosti.

Gradivo bodo na MMC RTV Slovenija zbirali vse leto, že 1. maja 2018 pa izmed do tedaj prispelega izbrali najbolj povedne in vznemirljive segmente, ki bodo objavljeni v knjigi in vključeni v mednarodno potujočo razstavo. Projekt  je bil zasnovan z željo osvetliti ozadje velikih študentskih protestov v Evropi in spodbuditi k razmisleku, kaj pomenijo za skupno evropsko preteklost in prihodnost na področju gibanj za državljanske pravice. Na predavanjih, razstavah, natečaju in drugih vsebinah projekta bodo sodelovali poznavalci tega časa in študentje iz partnerskih držav ter širšega mednarodnega prostora.

Uredništvo Razvedrilnega programa Televizije Slovenija je na spletni strani RTV Slovenija in na teletekstu na strani 277 objavilo javni razpis za sodelovanje na festivalu »Popevka 2018«. Prijave prek spletnega obrazca bodo sprejemali le do 8. aprila, zato ustvarjalce skladb vabijo k pravočasni oddaji svojih predlogov.

ZKP RTV Slovenija – založba kakovostnih programov pa je v Banketni dvorani ljubljanskega Magistrata predstavila osem novih glasbenih produktov. Na tradicionalnem srečanju z avtorji, izvajalci in ustvarjalci komorne, simfonične, otroške in jazzovske glasbe, je predstavila serijo bogatih in zahtevnih založniških projektov, nastalih med lanskim in letošnjim Dnevom kulture slocenkega naroda.

Šest samostojnih plošč, antologija s petimi ploščami in knjižna monografija s priloženo ploščo so nastale v sodelovanju z Radiem Slovenija ter ob podpori sponzorjev in donatorjev, Balassi inštituta in Celjske Mohorjeve družbe in sicer so to: 

1. Nina Šenk: Grdi raček – glasbena pravljica (H. C. Andersen) – TASF & Lucija Ćirović Mednarodno uspešna skladateljica mlajše generacije in lanskoletna dobitnica nagrade Prešernovega sklada Nina Šenk je za najmlajše ustvarila zvočno duhovito glasbeno pravljico Grdi raček za trobilni ansambel in pripovedovalko.

2. Mojca Zlobko Vajgl (harfa) – Karolina Šantl Zupan (flavta): Mozart – Bach (2017) Koncerti v izvirni zasedbi za flavto, harfo in orkester. 

 3. Duo Claripiano: V objemu dvojine (2017) –  album prinaša slovensko ljudsko glasbo v koncertni preobleki.

4. Marija Bitenc Samec: Hočem postati pevka (2018) – izbor dvajsetih skrbno restavriranih posnetkov, od arij Ponchiellija in Händla prek samospevov Wolfa in Schuberta do najvidnejših slovenskih skladateljev samospeva, od Emila Adamiča do Alojza Srebotnjaka.

5. Dejan Bravničar (violina) – antologija violinista Dejana Bravničarja ob njegovem 80. rojstnem dnevu na petih glasbenih albumih. 

6. Milan Hudnik (violončelo) – Žiga Brank (violina): ‘Kodály Škerjanc (2018)’ – plošča z dvema Kodályjevima skladbama za violončelo solo ter za violončelo in violino. 

7. Elvira Hasanagić: Hrepenenje – plošči samospevov Albana Berga, Huga Wolfa, Slavka Osterca in Rada Simonitija ene najbolj obetavnih sopranistk na mednarodnih odrih, sicer doma iz Ljubljane, Elvira Hasanagić.

8. Gregor Ftičar: Solo (2017) – lirični umetnik pianističnega skladanja se predstavlja na prvem samostojnem solističnem albumu.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.