Naslovnica Šport Fuži s tartufi in potica za srebrnega Jakova Faka

Fuži s tartufi in potica za srebrnega Jakova Faka

Avtor: Spletno Uredništvo

 Zimske olimpijske igre so doslej Sloveniji prinesle eno ali dve večji zadovoljstvi. Prva je medalja Jakova Faka, za katerega so mnogi v Sloveniji po zgodbi z nošenjem zastave na otvoritvi iger še bolj srčno stiskali pesti in mu uspeh privoščili iz srca. Za drugo pravo veselje je s senzacionalno zmago nad ZDA poskrbela slovenska hokejska reprezentanca, ki pa je danes izgubila proti Rusiji kar z 8:2. Za beg pred mrazom, za proslavo uspehov in za tolažbo ob neuspehih pa je na olimpijskem prizorišču prisotna usposobljena ekipa, ki v Slovenski hiši z vrhunsko domačo hrano in pijačo skrbi za dobro počutje gostov.   

fak medalja 18 2

Po dvajsetih kilometrih težkih naporov so fuži s tartufi in potica zagotovo močno prijali srebrnemu Jakovu Faku (foto: olympic.si)

 

Slovenska hiša stoji v zimskem športnem središču Yongpyong in bo v času zimskih olimpijskih iger gostila številne športnike, najpomembnejše predstavnike športnih panog in olimpijskih komitejev, poslovneže in druge obiskovalce, namenjena pa je tudi predstavitvi slovenskega gospodarstva in turizma. Do danes so jo že obiskali številni slavni gostje, kot je monaški Princ Albert II, bivši generalni sekretar OZN Ban Ki-moon, dolgoletni športni direktor Ferrarija v formuli 1 Jean Todt, legendarni ukrajinski atlet Sergey Bubka in drugi.

Dejstvo je, da je v Slovenski hiši precej živahno, saj pod slovenskim lesenim kozolcem ne manjka druženja in proslavljanja ob uspehih slovenskih športnikov, za kar so v prvih dneh poskrbeli hokejisti in biatlonec Jakov Fak. Iz Slovenske hiše se vse dni vije močan vonj po domačih dobrotah, za vrhunsko slovensko kulinariko pa pod mednarodno blagovno znamko SORA skrbi podjetje Jezeršek gostinstvo. Za Jezerškove to ni prvo takšno sodelovanje na Olimpijskih igrah. Del slovenske olimpijske zgodbe so bili že leta 1992 v Albertvillu, ko je Slovenija prvič nastopala kot samostojna država.

Luka Rusić, vodja ekipe Jezeršek v Slovenski hiši, pojasnjuje: »Vrhunska kulinarika in gostoljubnost je sestavni del predstavitve Slovenije na olimpijskih igrah, zato smo še toliko bolj veseli, ko od drugih v Pjongčangu slišimo govorice, da se v Slovenski hiši dobro jé. Odzivi na tipične slovenske jedi so več kot odlični. Gostom Slovenske hiše nudimo npr. govejo juho, joto, ričet, rižoto, fuže s tartufi, svinjsko ribico s panceto, ajdove krapce, bovško friko, loško medlo, žgance, šmorn, … ob prejemu medalje Jakova Faka pa smo namesto slavnostne torte postregli kar pravo domačo slovensko potico.« 

»Veseli smo, da se je izbrani štiričlanski ekipi profesionalnih kuharjev in natakarjev Jezeršek gostinstva v Slovenski hiši pridružil tudi Gregor Potočnik, mlad perspektivni študent gostinstva, ki smo ga OKS v sodelovanju z Jezerški izbrali na razpisu. Prepričan sem, da bo Gregorju izkušnja v Koreji ostala v spominu vse življenje.« dodaja Peter Dokl, nekdanji olimpijec in danes vodja Slovenske hiše. 

Tudi Gregor, ki je trenutno z ekipo Jezeršek in z Olimpijskim komitejem Slovenije v Pjongčangu, ni skrival svojega navdušenja: »V Slovenski hiši je res super, vzdušje je enkratno, ekipa je TOP, navijamo in držimo pesti za naše športnike, kar se je očitno obrestovalo. Po osvojeni medalji smo bili v Slovenski hiši veseli obiska Jakova Faka in ekipe, in čeprav njihov obisk ni bil načrtovan, smo za njih z veseljem pripravili fuže s tartufi.«

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.