Naslovnica Slovenija Prvi sestanek začasno zmanjšal možnosti za stavko v Velenju

Prvi sestanek začasno zmanjšal možnosti za stavko v Velenju

Avtor: Spletno Uredništvo

V Premogovniku Velenje in invalidskem podjetju HTZ Velenje se nadaljuje sindikalni boj delavcev proti vodstvu podjetij, a sta se strani končno sestali in napravili prvi večji korak naprej glede pogajanj. Zdi se, da je možnost stavke trenutno malce bolj oddaljena, vendar še vedno ni izključena. 

premog sdres 2

Pogajanja med vodstvom in zaposlenimi naj bi se nadaljevala v naslednjih tednih (foto: FB SDRES)

 

Izvršilni odbor podružnice Sindikata delevcev rudarstva in energetika Slovenije (SDRES) v Skupini Premogovnik Velenje se je 28. decembrom 2017 preoblikoval v stavkovni odbor SDRES. Slednji je izoblikoval zahteve, jih predstavili delavcem in jih po potrditvi s strani zaposlenih jih poimenoval v stavkovne zahteve. Nato je določil smernice, oblike vodenja, organiziranja in stopnjevanja sindikalnih pritiskov, ki ne izključujejo stavke.

Skoraj natanko mesec dni kasneje, 26. januarja 2018, je na prvem pogajalskem srečanju poslovodstvo le predstavilo svojo pogajalsko skupino in pristopilo k pogajanjem. Uvodoma je predsednik pogajalske skupine na strani delodajalcev mag. Ludvik Golob predlagal, da se določi nov rok namesto tistega, ki ga je stavkovni odbor podal ob predaji stavkovnih zahtev. Dotlej naj bi si obe strani prizadevali, da pride do podpisa dogovora, s katerim se bo zagotovili socialni mir. Predlagali so nov datum izteka roka in sicer je to 23. februar 2018.

Nato so končno stekli pogovori o posameznih stavkovnih zahtevah in prišlo je do izmenjave stališč. Stavkovni odbor se bo v zvezi z odzivom in predlogi poslovodstva na stavkovne zahteve sestal danes, sprejel določene sklepe ter jih nato, v skladu s svojimi smernicami, v začetku tedna predstavil zaposlenim. Stavkovni odbor sumi, da si poslovodstvo spretno kupuje čas, a hkrati priznava, da je bil napravljen konkreten korak naprej, da bi zagotovili socialni mir. 

Glede na odziv, dopis in zadnje novice Poslovodstva PV pa so v sindikatu zaključili, da člani uprave ne ločijo izrazov kot so stavkovni odbor, stavkovne zahteve, grožnja s stavko, opozorilna stavka in stavka. “Glede na njihovo delovno mesto in položaj, ki ga zasedajo v podjetju, ter dosedanje izkušnje s sindikati, jim tega ne mislimo očitati,” so še malce dvoumno dodali pri SDRES-u. 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.