Naslovnica Svet & EU Žrtve so predvsem deklice med petim in osmim letom starosti

Žrtve so predvsem deklice med petim in osmim letom starosti

Avtor: Spletno Uredništvo

 

6. februar so Združeni narodi razglasili za mednarodni dan ničelne tolerance do genitalnega pohabljanja žensk. Genitalno pohabljanje žensk (med žrtvami je sicer največ deklic) je še vedno ena izmed najbolj brutalnih kršitev človekovih pravic na zemeljski obli. Danes s posledicami te nehumane prakse živi 200 milijonov žensk po vsem svetu, pol milijona pa jih je tudi v državah EU. 

who desk

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija WHO se že vrsto let bori proti nehumanemu pohabljanju (foto: who.int)

 

Genitalno pohabljanje žensk pomeni odstranitev oz. obrezovanje zunanjih ženskih genitalnih organov. Najbolj pogosto so žrtve deklice med petim in osmim letom starosti. Za genitalno pohabo ni nobenega zdravstvenega razloga, ima pa hude fizične in psihološke posledice za žrtve. Pred 6. februarjem, mednarodnim dnevom ničelne tolerance do genitalnega pohabljanja žensk, poslanci evropskega parlamenta zahtevajo prenehanje teh praks.

Največ genitalnega pohabljanja žensk se zgodi v afriških, azijskih in bližnjevzhodnih državah. Kljub temu pa predvsem tista dekleta, katerih družine prihajajo iz teh regij, niso na varnem niti v državah evropske unije. V EU s posledicami genitalne pohabe tako živi 500.000 žensk, 180.000 pa vsako leto grozi, da bodo genitalno pohabljene. »Kultura, navade, religija, tradicija ali t.i. čast ne morejo biti opravičila za kakršnokoli nasilje nad ženskami,« poudarja predsednica odbora za enakost spolov Vilija Blinkevičiūtė (S&D).

EU je leta 2013 sprejela strategijo za odpravo genitalnega pohabljanja žensk. Zdaj poslanci od Evropske komisije zahtevajo, naj predstavi njene učinke. Parlament se je tudi zavzel za najvišjo raven zaščite za tiste begunke, ki v svojih prošnjah za azil navajajo grožnjo genitalne pohabe. Poslanci želijo tudi več sredstev za nevladne organizacije, ki se borijo proti tem praksam, države članice pa pozivajo, naj bolj učinkovito zaznavajo, preiskujejo in kaznujejo primere genitalnega pohabljanja žensk.

“Da, med begunkami so tudi takšne. Morajo dobiti ustrezno zdravstveno oskrbo in podporo. Grožnja obrezovanja bi morala biti med razlogi za podelitev azila. Sprejeti moramo dobre zakone proti obrezovanju. Mislim pa, da boj proti obrezovanju ne bi smel biti ločen od ostalih bojev. Gre za eno obliko nasilja in kot feministi moramo zavrniti vsako obliko nasilja na podlagi spola, vključno z obrezovanjem.

Boriti se moramo proti vsakemu nasilju nad ženskami, pa naj gre za obrezovanje ali fizično, spolno in psihološko nasilje in zlorabo. Pravice žensk napadajo povsod po svetu. Trumpova administracija v ZDA je znova ustavila financiranje vseh organizacij, ki podpirajo pravico do splava. V Rusiji nasilje v družini ni več kaznivo dejanje. Vzrok nasilja nad ženskami ni vera ali identiteta, ampak patriarhat,” je že pred letom dni opozarjala švedska poslanka v parlamentu EU Malin Björk. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.