Naslovnica Slovenija Prostovoljci ne morejo sami nositi bremena gorskega turizma

Prostovoljci ne morejo sami nositi bremena gorskega turizma

Avtor: Spletno Uredništvo

Prihodnji četrtek, 31. januarja, bo v okviru sejma Alpe-Adria na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal mednarodni posvet, ki ga organizira Planinska zveza Slovenije, poimenovali pa so ga ‘Planinska infrastruktura – podpora razvoju turizma ali zgolj njegova pastorka?’ Govora bo o povečanem obisku gora in skrbi za gorski turizem. 

 Mountain Biking Hiking Mountain 2540180Prizor je iz italijanskih Dolomitov, a se število različnih obiskovalcev gora povečuje tudi pri nas (foto: maxpixel.net)

 

 V sprejeti Strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 so planinstvo, pohodništvo in ostale aktivne oblike doživljanja gora opredeljene kot ene izmed glavnih aktivnosti v alpskih destinacijah. V gorah se povečujeo število obiskovalcev in sicer ne le pohodnikov, ammpak se povečuje tudi delež gorskih kolesarjev. Planinska zveza Slovenije (PZS) podpira načrtovani nadaljnji razvoj te gospodarske panoge, a obenem opozarja na večjo ‘sistemsko luknjo’. 

“Žal pri tem ugotavljamo, da planinske koče in poti kot temelj za izvajanje trajnostnih aktivnosti v gorah še vedno ostajajo v domeni prostovoljnega dela številnih planinskih društev oziroma njihovih članov. V takšnem stanju pa težko trdimo, da pristojni priznavajo planinske koče in poti kot del turistične infrastrukture, ki deluje in posluje v posebno oteženih pogojih,” opozarjajo na PZS.

S posvetom, ki ga prihodnji teden skupaj organizirata Komisija za koče in pota CAA (Združenje planinskih organizacij alpskega loka) in Planinska zveze Slovenije, želijo javno opozoriti, da bo brez sistemske ureditve podpore vzdrževanju planinskih poti in koč prišlo do postopnega nižanja standarda urejenosti. Poudarjajo še,  da se bodo v gorskem svetu povečali ekološki problemi, kar bo imelo negativne posledice tudi na razvoj turizma v nižinskih predelih.

Poleg tega želijo na PZS opozoriti na hitro rastoči delež gorskih in drugih kolesarjev v sosednjih alpskih državah, kar bo zagotovo imelo vpliv na podoben porast  tudi v Sloveniji. “Smo na to pripravljeni ali bomo težave reševali stihijsko, tudi na planinskih poteh? Na vse navedeno bomo poskušali najti odgovore tudi s sodelovanjem gostov iz planinskih zvez Avstrije, Nemčije in Južne Tirolske.

Predstavili nam bodo, kako je financiranje planinske infrastrukture urejeno v teh deželah oziroma kako načrtujejo usmerjanje razvojnega buma na področju gorskega kolesarjenja,” so še pojasnili organizatorji posveta. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.