Naslovnica Slovenija Predpisi ne bodo zadostovali, če ne bomo sodelovali vsi prebivalci

Predpisi ne bodo zadostovali, če ne bomo sodelovali vsi prebivalci

Avtor: Spletno Uredništvo

V javnost je bilo pravkar posredovano Poročilo o napredku Slovenije pri zmanjševanju toplogrednih plinov (TGP), oziroma Podnebno ogledalo 2020. Podatki so sicer pozitivni, a bo potrebno mobilizirati širše sloje prebivalstva, če se želi Slovenija držati svojih dolgoročnih ciljev glede zmanjševanja emisij. 

Predpisi ne bodo zadostovali če ne bomo sodelovali vsi prebivalciSicer je nenavadno, da se poročilo imenuje Podnebno ogledalo 2020, v njemu pa so podatki iz leta 2018 (foto:pixabay.com)

 

‘Poročilo o napredku Slovenije pri zmanjševanju toplogrednih plinov (TGP) – Podnebno ogledalo 2020’ pravi, da bo Slovenija svoje cilje na področju emisij ‘neETS’ (gre za izpuste, ki niso vključeni v shemo EU za trgovanje z emisijami) dosegla tudi letos. Poročilo pa še ugotavlja, da bo potrebno za uspešen prehod v podnebno nevtralnost, kar je obenem dolgoročni cilj in prednostna naloga vseh držav članic EU, sprožiti širšo družbeno mobilizacijo.

Podnebno ogledalo je del projekta ‘LIFE Podnebna pot 2050‘, že tri leta pa ga pripravlja Ministrstvo za okolje skupaj s partnerji z Inštituta Jožef Stefan oziroma njegovega Centra za energetsko učinkovitost. “Projekt sofinancirata EU iz programa LIFE ter Ministrstvo za okolje in prostor iz Sklada za podnebne spremembe. Letos je k rasti TGP največ prispeval promet, ki je tudi edini sektor, v katerem so se emisije v obdobju 2005−2018 povečale, in sicer za 32 %.

Emisije TGP na področju stavb pa so se v letih 2017 in 2018 znatno zmanjšale za 9,9 % oz. 10 % v primerjavi z letom prej,” so pojasnili z Ministrstva za okolje in prostor (MOP). Dodali pa so opozorilo, da za zmanjšanje oziroma ukinitev škodljivih okoljskih izpustov, ne bodo zadostovali novi predpisi in aktivnosti državnih organov, ampak bodo morale zavihati rokave tudi lokalne strukture, podjetja, društva, organizacije in posamezniki, oziroma kar večina prebivalcev.

Delovanje bi moralo biti neprekinjeno ter hkrati usmerjeno predvsem na področja trajnostne mobilnosti, energetske prenove stavb in obnovljivih virov energije. Sicer je prvi mejnik za bistveno zmanjšanje izpustov leto 2030, končni cilj pa je Slovenija (in EU) brez izpustov do leta 2050. Na MOP so ob tem poudarili, da pandemija koronavirusa predstavlja priložnost za pospeševanja prehoda Slovenije v zeleno gospodarstvo.

V Sloveniji že spodbujamo veliko ukrepov za zmanjševanje emisij TGP v okviru kohezijske politike iz sredstev Sklada za podnebne spremembe in prispevka za učinkovito rabo energije ter drugih. Samo za ukrepe, ki jih spodbuja Eko sklad, je ocenjeno, da je potrebnih letno 5.000 delovnih mest, skupaj s posrednimi učinki pa celo 7.800. Med ukrepi za hitro okrevanje so zelo pomembni tisti, ki jih izvajajo občine.”

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.