Naslovnica Magazin Preveriti je treba osebne račune, ponudnike dopustovanj in spletne trgovine

Preveriti je treba osebne račune, ponudnike dopustovanj in spletne trgovine

Avtor: Spletno Uredništvo

Varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani v projektu Varni na internetu, so tokrat opozorili na zaščito Googlovih računov, na nakupe ponaredkov pred spleta in na najbolj sveže prevare glede dopustovanja.

Preveriti je treba osebne račune ponudnike dopustovanj in spletne trgovine

Sicer je za preverjanje, posodabljanje in povečanje zaščite potrebnih le nekaj dodatnih minut (foto: varninainternetu.si)  

 

Varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani v projektu Varni na internetu, so tokrat najprej opozorili na zaščito Googlovih računov. Če želimo preveriti, kakšno je varnostno stanje računa je potrebno v iskalnik vtipkati ‘google računi varnostni pregled’, nato je potrebno najprej preveriti naprave v uporabi in tiste, ki jih morda že nekaj let ne uporabljamo. Sledi preverjanje in ažuriranje podatkov za morebitno obnovitev računa.

Nato preverimo še vse aplikacije, ki imajo dostop do našega računa in za konec posodobimo gesla na močnejši nivo zaščite. “udi ti uporabljaš Gmail, Drive, Photos in ostale Googlove storitve?Kdaj pa si nazadnje preveril, če s tvojim Google računom vse štima? Lahko se zgodi, da ima dostop do tvojega Google računa tvoj star telefon, ki si ga že leta nazaj prodal naprej ali pa nek tuj računalnik, na katerem si enkrat nekje preveril svojo elektronsko pošto,” opozarjajo s spletnega mesta varninainternetu.si.

Poleg tega so prav te dni opozorili tudi na letošnje dopustovanje in sicer bo zaradi bonov ter povečanega števila domačih turistov najbrž tudi kakšen poskus prevare več. Zato svetujejo, da se preveri lokacija nastanitve, uradni podatki o poslovanju in identiteta ponudnika. Glede turističnih bonov pa je potrebno preveriti, če je ponudnik turističnih storitev vpisan v Poslovni register RS in v register nastanitvenih obratov od dne 13. 3. 2020, sicer bonov ne bo možno unovčiti.

Tretje opozorilo pa je namenjeno ponaredkom, saj so nedavno pod okriljem Urada RS za intelektualno lastnino ustvarili novo spletno mesto originalen.si. Udeleženci projekta Varni na internetu so strokovno pomagali pri pripravi vsebin, tudi z izkušnjami pri prepoznavanju spletnih in ostalih trgovin s ponaredki.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.