Naslovnica Slovenija Potrebo je preveriti pot in vreme ter nahrbtnik napolniti z opremo

Potrebo je preveriti pot in vreme ter nahrbtnik napolniti z opremo

Avtor: Spletno Uredništvo

V Planinski zvezi Slovenije so sredi poletne gorniške sezone spet pozvali k previdnosti ob obisku slovenskih gora. Tokrat so se posvetili pripravam na izlete v gore, informacijam o stanju planinskih poti pa tudi zadnjim priporočilom glede omejitve širjenja koronavirusa.

Potrebo je preveriti pot in vreme ter nahrbtnik napolniti z opremoŠtevilo nesreč v gorah se je v zadnjem desetletju povečalo, vedno več jih je absurdnih (foto: Matjaž Šerkezi)

 

V Planinski zvezi Slovenije (PZS) so se v julijskih dneh, ko je obisk slovenskih gora najbrž največji v celotnem koledarskem letu, obrnili na javnost z novim pozivom glede varnosti. Neprimerna oprema, nepotrebno iskanje novih (nemarkiranih) poti, pandemija koronavirusa, gneča, muhasto vreme – vse to lahko negativno vpliva na varnost obiskovalcev gora. Številke zadnjih let pa kažejo, da je neprevidnih ‘kvazi-planincev’ vedno več.

»Seznanite se z vremenskimi in klimatskimi značilnostmi želenega cilja. Opremite se vremenski napovedi ustrezno, upoštevajte vreme in druge razmere. Bolje je imeti suho vetrovko kot mokro glavo. Med turo spremljajte razvoj vremena in se ravnajte po razmerah. Rana ura je zlata ura – plohe in nevihte se večinoma pojavijo popoldne. Če se pripravlja k nevihti, se umaknite z izpostavljenih točk, po možnosti v zavetje,« poudarjajo na PZS.

Tokrat so posebej omenili nevarnost novih poti, ki niso označene in so se v obliki zapisov pojavile na družbenih omrežjih. Tudi na markiranih poteh prihaja do poškodb jeklenic, uničevanja oprimkov, krušenja kamenja in podobnega, na nemarkiranih odsekih pa je lahko stanje še precej slabše. Čeprav letno prostovoljci označevanju namenijo do 32 tisoč ur, PZS ne more poskrbeti prav za vsak kotiček, saj je v Sloveniji skoraj 10.000 km planinskih poti.

Poleg preverjanja vremena in stanja predvidene ture, je potrebno s seboj vzeti tudi vso primerno opremo – tekočino, nahrbtnik, naglavno svetilko, piščalko, oblačila, hrano, telefon z napolnjeno baterijo, anorak, primerno obutev, kompas, zemljevid, čelado... Posebej je pomembno tudi obnašanje v gorah – ne trgamo rožic, ne hranimo živali in jim ne hodimo preblizu, da bi posneli ‘selfi’.

Če po eni strani opozarja na nevarnosti, pa PZS po drugi stani vabi k včlanjevanju v njene vrste. »S promocijsko akcijo, ki jo te dni širimo na spletnih portalih in družbenih omrežjih, želimo ozavestiti planince o varni hoji v gore, jih povabiti v planinske koče, ki so svojevrstna izbira za dopust in jih povabiti k članstvu v PZS,« so še sporočili s PZS.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.