Naslovnica Magazin Nova strategija Agencije EU za kibernetsko varnost

Nova strategija Agencije EU za kibernetsko varnost

Avtor: Spletno Uredništvo

 Agencija EU za kibernetsko varnost (ENISA) je te dni predstavila svojo novo strategijo za povečanje skupne ravni kibernetske varnosti po vsej Evropski uniji. Poimenovali so jo ‘A Trusted and Cyber Secure Europe’, oziroma po slovensko ‘Zaupanja vredna in kibernetsko varna Evropa’.

Nova strategija Agencije EU za kibernetsko varnostUprava RS za informacijsko varnost (URSIV) je od 1. 1. letos pristojni slovenski nacionalni organ za informacijsko varnost (foto: pxfuel.com)

 

Agencija EU za kibernetsko varnost (ENISA) je pravkar predstavila svojo novo strategijo, s katero bi radi povečali raven evropske kibernetske varnosti. Strategija je bila razvita tudi za izpolnitev stalnega mandata ENISE, ki je bil lani določen z ‘Zakonom o kibernetski varnosti EU (CSA)’. Kot so sporočili z Uprave za informacijsko varnost RS, so novo skupno strategijo so poimenovali ‘A Trusted and Cyber Secure Europe’, oz. ‘Zaupanja vredna in kibernetsko varna Evropa‘.

“Naša nova strategija deluje kot kompas, ki vodi delo Agencije v smeri zaupanja vredne in kibernetsko varne Evrope. Okrepil bo naše ključne odnose v ekosistemu kibernetske varnosti in prav tako bo ključni dejavnik, da agencija sledi novim vrednotam,” je ob tej priložnosti povedal Juhan Lepassaar, izvršni direktor Agencije Evropske unije za kibernetsko varnost. Sicer ENISA skupaj s strukturami EU in držav članic že več kot 15 let skrbi za odzive na kibernetske incidente. Pravkar sprejeta strategija ima 7 strateških ciljev.

Prvi je opolnomočenje in angažiranje skupnosti iz ekosistema kibernetske varnosti, drugi pa je ta, da kibernetska varnost (p)ostane sestavni del politik EU. Sledijo vzpostavitev učinkovitega sodelovanje v primeru množičnih kibernetskih incidentov, pridobitev vrhunskih kompetenc in zmožnosti kibernetske varnosti po vsej Uniji, dvig stopnje zaupanja v varne digitalne rešitve, predvidevanje nastajajočih izzivov kiber-varnosti ter še učinkovito informiranje o kibernetski varnosti in upravljanje znanja za vso EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.