Naslovnica Slovenija Potencialni srednješolci bodo morali počakati do prihodnjega petka

Potencialni srednješolci bodo morali počakati do prihodnjega petka

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za šolstvo je objavilo prve uradne podatke o letošnjem vpisu v srednje šole. Na 23.782 razpisanih mest se je na prvem roku prijavilo 19.055 kandidatov, potem pa je v drugem prišlo le do manjših sprememb. 26. junija pa bodo razkirili, kje je prevelika gneča, oziroma kje bodo morali omejiti vpis. 

Potencialni srednješolci bodo morali počakati do prihodnjega petkaLetos se je kar 1.187 šolarjev odločilo za spremembo prvotno izbrane šole in se’prepisalo’ drugam (foto: cnty/wikimedia.commons) 

 

Ministrstvo za šolstvo (MŠ) je pravkar objavilo uradne podatke o letošnjem vpisu slovenskih šolarjev v srednje šole. Sicer je zaradi slabega interesa na nekaterih programih šolsko ministrstvo prvotno razpisan obseg mest zmanjšalo za 420 mest, tako da je bilo nazadnje na voljo 23.362 razpisanih mest. Nanje pa je bilo trenutno prijavljenih 19.262 kandidatov, kar še vedno predstavlja precejšnje razhajanje med ponudbo in povpraševenjem.

»V programe nižjega poklicnega izobraževanja se je prijavilo 507 kandidatov, v programe srednjega poklicnega izobraževanja 3.726 kandidatov, od tega se jih je 78 odločilo za vajeniško obliko izobraževanja, v programe srednjega strokovnega izobraževanja 8.150 kandidatov in v gimnazijske programe 6.879 kandidatov. Za programe splošne gimnazije se je prijavilo 5.546, od tega za programe zasebnih šol 443 kandidatov. Za strokovne gimnazije pa se je prijavilo 1.333 kandidatov,« so podatke razčlenili na MŠ.

Pojasnili so še, da bo letos osnovno šolo predvidoma končalo 18.053 devetošolcev (v letu 2019 jih je bilo nekaj manj – 17.684). Aktualne številke o vpisu v slovenske srednje šole pa so malce večje, saj vključujejo prijave za vpis iz tujine in dijake, ki se ponovno želijo vpisati v prvi letnik, toda v drug izobraževalni program. Čeprav je število razpisanih mest večje od števila šolarjev, pa utegne biti tudi letos gneča v posameznih programih vseeno prevelika .

Zato bodo v naslednjih dneh podrobno analizirali prijave in 26. junija 2020 popoldne bo MŠ na svoji spletni strani objavilo seznam šol, ki bodo tokrat morale omejiti vpis.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.