Naslovnica Magazin Sumljiva artikla sta Cannabis oil in Erofertil

Sumljiva artikla sta Cannabis oil in Erofertil

Avtor: Spletno Uredništvo

Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije se je včeraj oglasil z dvema opozoriloma pred spletnimi nakupi. V obeh primerih bi se zaradi narave artiklov komu zgodba lahko celo zdela zabavna, a gre v obeh primerih za ogrožanje oz. varovanje zdravja. 

 

Sumljiva artikla sta Cannabis oil in ErofertilŠtevilo poskusov spletnih prevar se veča iz dneva v dan, na kar redno opozarjajo inšpekcijske službe (foto: ZIRS/gov.com)

 

Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije (ZIRS) je najprej zaznal zavajajoče oglaševanje prehranskega dopolnila ‘Cannabis oil’. Gre za konopljino olje v mehkih kapsulah, ki se prodaja prek spleta. Na podlagi prijave je zdravstveni inšpektorat preveril oglaševanje in prodajo te blagovne znamke olja konoplje in ugotovil marsikaj nenavadnega.

»Na spletni strani ni navedenih vseh obveznih informacij, hkrati pa so navedene nedovoljene zdravstvene trditve ter izmišljene izpovedi strokovnjakov in ljudi, ki naj bi jim izdelek koristil (na spletnih straneh v drugih jezikih so navedene enake fotografije strokovnjakov in kupcev vendar je navedba njihovih imen različna),« so pojasnili na inšpektoratu.

Poleg tega je ponudnik izdelka podjetje Bernadatte Ltd. iz Paname, spletna stan je registrirana na Bahamih, gostuje pa na strežniku v Braziliji – inšpekcijski nadzor je zato neizvedljiv. Kmalu zatem pa je Zdravstveni inšpektorat RS objavil še drugo opozorilo pred spletnimi nakupi drugega artikla istega podjetja.

A tokrat ni šlo za olje konoplje, katero uradno služi za blaženje bolečin, ampak za snov, ki je namenjena povečanju spolnega apetita. Prodaja in oglaševanje prehranskega dopolnila ‘Erofertil’ sta zelo podobna tistim ‘Cannabis oil-a’, pri čemer se isti izdelek oglašuje in trži tudi na spletnih straneh, ki se med seboj razlikujejo le po skoraj neopaznih malenkostih.

Enako na teh spletnih straneh ni navedenih vseh obveznih informacij, so pa nanizane zavajajoče navedbe ter najbrž povsem lažne izpovedi ‘strokovnjakov’ in navadnih ljudi, ki naj bi jim produkt pomagal. Zato inšpekcijske službe vse potrošnike ponovno svarijo, naj pred nakupom prek spleta preverijo informacije o ponudniku.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.