Naslovnica Svet & EU Komisija EU bi začasno dovolila kršenje zakonodaje o gensko modificiranih organizmih

Komisija EU bi začasno dovolila kršenje zakonodaje o gensko modificiranih organizmih

Avtor: Spletno Uredništvo

Komisija EU je predstavila novo skupno evropsko strategijo glede cepiv proti koronavirusu COVID-19. V strategiji so posebni poudarki namenjeni pospeševanju razvoja cepiv in njihovi proizvodnji, a se v dokumentu pojavlja tudi nekaj sumljivih predlogov. 

 Komisija EU bi dovolila kršenje zakonodaje o gensko modificiranih organizmih

Komisija EU naj bi s to strategijo pospešila razvoj in razpoložljivosti varnih ter učinkovitih cepiv (foto: pixinio.com)

 

Cilji nove strategije Komisije EU so jasni in sicer gre v prvi vrsti za zagotavljanje primernosti, zanesljivosti in učinkovitost cepiv proti koronavirusu COVID 19. Hkrati pa naj bi prebivalstvu držav članic EU omogočili hiter dostop do cepiva, ki naj bi bilo tudi cenovno dosegljivo prav za vse. Komisija EU je namreč vsaj na papirju zavezana k načelu univerzalne, pravične in cenovno dostopne proizvodnje cepiv, zlasti ko gre za najranljivejše države.

»Strategija EU temelji na dveh stebrih. Prvi je zagotovitev proizvodnje cepiv v EU in zadostne zaloge za njene države članice prek sporazumov za vnaprejšnji nakup s proizvajalci cepiv. Komisija bo podjetja podprla pri hitrem razvoju in proizvodnji cepiva tako, da bo v imenu držav članic sklenila sporazume s posameznimi proizvajalci cepiv. Drugi steber pa je prilagoditev regulativnega okvira EU sedanjim izrednim razmeram in izkoriščanje obstoječe regulativne prožnosti za pospešitev razvoja, odobritve in razpoložljivosti cepiv,« so sporočili s Komisije.

Prav tako Komisija EU napoveduje, da želi z neimenovanimi mednarodnimi partnerji ‘preučiti možnost’, da več držav združi sredstva za skupno rezervacijo cepiv zase in obenem tudi za države z nizkim in srednjim dohodkom. Pri tem se postavlja vprašanje, zakaj so sploh potrebne evropske strukture oz. aktivnosti Komisije EU, če se bodo potem države EU same dogovarjale in iskale poti do cepiva? Kaj pa načelo enakosti držav članic?

Še najbolj pa je sumljiv del strategije, kjer je govora tem, da bi začasno dopustili kršenje zakonodaje o gensko spremenjenih organizmih, s čemer bi se pospešila klinična preskušanja cepiv in zdravil za koronavirus COVID 19. Gre morda za zadnji poskus multinacionalk, da prepovedane gensko spremenjene organizme skozi zadnja vrata vseeno dostavijo na mize državljanov EU?  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.