Naslovnica Slovenija Poroke so spet dovoljene, a to sploh niso prave poroke

Poroke so spet dovoljene, a to sploh niso prave poroke

Avtor: Spletno Uredništvo

Ena od bolj nevsakdanjih prepovedi, ki jo je zadnje čase povzročila pandemija koronavirusa in z njo povezani ukrepi, je prepoved porok, oz. sklepanja zakonskih zvez. Sedaj so nenadoma civilne poroke spet dovoljene, a brez prič. Prisoten je lahko le matičar, po potrebi tudi tolmač, a prav nihče drugi. Niti priče.

Poroka naj bi bila najbolj nepozaben dan v življenju, ne pa zgolj birokratska formalnost (foto: pxhere.com)

 

Ena od bolj nepričakovanih prepovedi, ki jo je zadnje čase povzročila pandemija koronavirusa in z njo povezani ukrepi, je bila nedvomno prepoved porok, oz. sklepanja zakonskih zvez. Čeprav se mnogi parametri glede širjenja okužb niso bistveno izboljšali, pa so se na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) odločili, da so od včeraj civilne poroke spet dovoljene.

MDDSZ torej spet dovoljuje sklepanje zakonskih in partnerskih zvez na območju vseh upravnih enot v RS, pri tem pa je pogoj, da so pri sklenitvi zveze lahko prisotne največ 3, oziroma 4 osebe. S tem so mišljeni oba partnerja, matičar in po potrebi tudi tolmač. Z ministrstva so opozorili na upoštevanje vseh ostalih trenutno veljavnih predpisov in priporočil za preprečitev širjenja koronavirusa.

Iz zgoraj zapisanega je jasno, da je torej odslej ponovno dovoljen le formalni del obreda. Sicer bi v dobi e-podpisov, e-obrazcev in e-dogodkov lahko s to mini proceduro opravili kar prek spleta. Vse tisto, kar iz poroke naredi prazničen dan, pa še naprej ostaja prepovedano. Če torej ne gori voda, se zagotovo ne obeta naval na matičarje. Brez svatov, povorke, zabave, glasbe, družabnih igric in plesa (pred tem pa tudi fantovščine oziroma dekliščine) pač poroka ni prava poroka.

In cerkvenega dela pročnega ceremonijala, ki je za mnoge precej pomembnejši od civilnega, niti nismo omenili.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.