Naslovnica Slovenija Poletje v dolinah, zima v gorah, vmes pa nevihte

Poletje v dolinah, zima v gorah, vmes pa nevihte

Avtor: Spletno Uredništvo

V soboto (15. junija) bo Planinska zveza Slovenije skupaj s planinskim društvom in občino Sevnica izpeljala Dan slovenskih planinskih doživetij. Prireditev bo potekala na Lisci, kjer so na novinarski konferenci že v torek opozorili na spremenjive trenutne razmere, pasti v gorah in predstavili vsebine za varnejši obisk gorskega sveta.

 Poletje v dolinah zima v gorah vmes pa nevihteLisca je vse bolj priljubljen planinski in turistični cilj, a je obenem prav te dni južni del Slovenije oklestila toča (foto: Manca Čujež)

 

S Planinske zveze Slovenije (PZS) redno opozarjajo na spremenljive vremenske razmere, toda tokrat gre za posebej pomembno opozorilo. Čeprav je namreč v dolinah že pravo poletje, pa so ponekod v visokogorju razmere še vedno zimske. Zato je potrebno kot vedno pred obiskom gora dobro premisliti o izbiri cilja, nato skrbno preveriti razmere, se vestno pripraviti na turo in izbrati primerno opremo.

V gorah je trenutno še vedno zima, sneg pokriva posamezne planinske poti in predvidevamo, da se bo obdržal še pozno v avgust. Sneg je trd in zbit, čez dan se zmehča, ponoči pa ponovno zmrzne. Takšne snežne zaplate je mogoče prečiti le z ustrezno opremo, to so visoki planinski čevlji, cepin in dereze, na glavo pa sodi čelada, ki je obvezna tudi povsod, kjer poti potekajo pod stenami, saj je skala po dolgi zimi krušljiva.

Grožnjo za zdrs predstavlja tudi tanek led, ki se ustvari na koncu snežišča in je pomešan z blatom in peskom skoraj neviden. Ko s čevlji stopimo na ledeno zaplato, in če se pod našo težo ne zlomi, lahko zdrsnemo in se poškodujemo. Zaradi taljenja snega ob skalah oz. balvanih nastajajo robne zevi ali samo luknje, ki so zgoraj še vedno pokrite s snegom.

Za planince to predstavlja nevidno past, ki se ob obremenitvi podre in pademo vanjo, pri čemer si lahko poškodujemo noge ali se udarimo v glavo,” je trenutne razmere in pasti v gorah opisal strokovni sodelavec PZS in alpinistični inštruktor Matjaž Šerkezi. Ob velikem številu posredovanj gorskih reševalcev pretekli konec tedna velja pred obiskom gora dvakrat premisliti o izbiri cilja in večkrat skrbno preveriti razmere.

“Svetujemo, da se planinci pred odhodom na turo pri oskrbnikih planinskih koč pozanimajo o razmerah na poti in turo prilagodijo razmeram in osebnim izkušnjam. Če pridejo do zaplate snega, ki pokriva planinsko pot, in s sabo nimajo vse potrebne opreme za prečenje snežišča, naj se obrnejo. Prav tako odsvetujemo vožnjo, dričanje po snegu, saj lahko kaj hitro izgubimo nadzor nad hitrostjo in se ne moremo več ustaviti.

Čeprav so temperature v dolini povsem poletne, so jutra in večeri v gorah hladni, presenetijo pa nas lahko že nevihte, ki jih spremljajo strele,” je še opozoril Šerkezi. Ker se lahko v gorskem svetu vreme zelo hitro spremeni, je zelo modro imeti topla oblačila, kapo in rokavice, poleg tega pa še alu-folijo oziroma veliko črno ali bivak vrečo za zaščito pred podhladitvijo.

Ker opozoril ni nikoli dovolj, jih bodo zagotovo ponovili v soboto, ko bo PZS skupaj s planinskim društvom in občino Sevnica na Lisci izpeljala Dan slovenskih planinskih doživetij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.