Naslovnica Magazin Nova serija groženj z objavo intimnih posnetkov

Nova serija groženj z objavo intimnih posnetkov

Avtor: Spletno Uredništvo

Varuhi slovenskega spleta, ki so združeni v projektu Varni na internetu, v zadnjih dneh spet dobivajo nove prijave o poskusih izsiljevanja uporabnikov spleta z domnevnimi intimnimi posnetki. Zato uporabnike spet opozarjajo, naj ne nasedajo in naj ne odpirajo sumljive e-pošte.

Nova serija groženj z objavo intimnih posnetkov Izsiljevanja so zadnja leta zelo pogosta, tako z izsiljevalskimi kripto virusi, intimnimi posnetki, izsiljevanja z napadi onemogčanja ipd.(foto:varninainternetu.si.) 

 

Nacionalni odzivni center SI-CERT, ki deluje pod okriljem Akademske in raziskovalne mreže Slovenije, je ta teden objavil opozorilo, da ponovno opaža povečano število lažnih izsiljevalskih sporočil, v katerih spletni kriminalci žrtvam grozijo z objavo njihovih domnevnih intimnih posnetkov in fotografij. »Ste tudi vi izmed tistih, ki so prejeli sporočilo, v katerem vam neznanec grozi, da bo objavil vaše osebne posnetke in obenem tudi uničil vašo elektronsko napravo, vendar pa vam daje možnost, da vas pusti pri miru, če plačate odkupnino, v kriptovaluti bitcoin?

Na tovrstno prejeto pošto ne odgovarjajte in jo čim prej izbrišite,« svetujejo na spletni strani varninainternetu.si. Sicer zgodba ni nova in se serija tovrstnih poskusov v zadnjih letih ponavlja že vsaj tretjič. V nekaterih v preteklosti obravnavanih primerih sporočilo vsebuje tudi geslo, ki so ga pošiljatelji najverjetneje pridobili v eni izmed javno objavljenih ukradenih baz podatkov različnih spletnih storitev. V drugih sorodnih primerih pa goljufi ponaredijo e-naslov pošiljatelja, da se na prvi pogled zdi, kot da je bilo sporočilo poslano iz prejemnikovega e- naslova in v besedilu potem lažejo, češ, da so jim vdrli v poštni račun.

V resnici pa ne gre za vdor, ampak le za lažno sporočilo, oz. za poskus prevare, saj je pošiljatelja e-sporočila zelo enostavno spremeniti. Varuhi slovenskega spleta zato kot vedno opozarajajo: »Če prejmete tako sporočilo, ga obravnavajte kot vsako drugo neželeno pošto – z gumbom ‘Izbriši sporočilo’ oz. ‘Prijavi vsiljeno pošto’!

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.