Naslovnica Magazin Pol leta kasneje nov poskus prevare s poslovnimi imeniki

Pol leta kasneje nov poskus prevare s poslovnimi imeniki

Avtor: Spletno Uredništvo

Lani oktobra so varuhi slovenskega spleta in njegovih uporabnikov nazadnje opozarjali na poskuse prevare z vpisom v neobstoječe poslovne imenike. Sedaj se zgodba ponavlja. Kdor ne bo dobro prebral drobnega tiska v elektronski pošti, bo hitro ostal brez denarja.   

Primer podobne prevare z zavajajočo ponudbo o vpisu v poslovni register iz leta 2015 (foto: varninainternetu.si)

 

Slovenske podjetnike zopet opozarjajo na zavajajočo pošto iz tujine, ki vabi k vpisu podjetij v poslovne imenike z zvenečimi imeni, npr. European business number, World business list ipd. V primeru odgovora na tako pošto se podjetje nevede zaveže k plačilu večjega zneska za storitev, ki je ne potrebuje.

Znesek plačila je dobro skrit v drobnem tisku, giblje pa se med 750 in 1000 EUR za nadaljnja 3 leta. Ne gre za novo vrsto prevare, saj o takih zavajajočih pismih opozarjajo že dolgo časa, prihajajo pa tako po navadni, kot tudi po elektronski pošti. V primeru podpisa in oddaje dokumenta podjetje zelo kmalu prejme račun za plačilo storitev nekega podjetja v tujini, v primeru neplačila pa tudi grožnje z vložitvijo izvršbe pred sodiščem. 

Podobni načini izkoriščanja in zavajanja obrtnikov so Obrtni zbornici že znani iz preteklosti: European Union Web-register Republic of Slovenia/ EU WEB register Slovenija, Euco Data, European City Guide, Intercable Verlag, Construct Data Verlag, Expo Guide Mehika, Euro Bussines Guide ali World Bussines Guide. Poleg spletne strani varninainternetu.si na tovrstne prevare že vrsto let opozarjajo tudi v slovenskih gospodarskih in obrtniških zbornicah. 

Kdor je podpisal takšen obrazec, pa se pravzaprav nima česa bati, čeprav bi pri poskusu razdrtja pogodbe na drugi strani naletel na gluha ušesa. Če ne pride do plačila letnih stroškov oglaševanja in podjetju začnejo pošiljati opomine oz. to počne družba za izterjavo, po doslej znanih podatkih še noben tak postopek ni prišel do sodišča. Kriminalci pač poskušajo s pritiskom, a se seveda na sodišču ne bodo pojavili, ker bi bi bila prevara verjetno hitro razkrinkana. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.