Naslovnica Slovenija Po koronavirusu in prašičji gripi prihaja še afriška prašičja kuga

Po koronavirusu in prašičji gripi prihaja še afriška prašičja kuga

Avtor: Spletno Uredništvo

Ob vseh novicah glede pandemije koronavirusa in pojava nove oblike prašičje gripe, se je našla tudi vest o ponovnem pojavu afriške prašičje kuge. Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je pravkar spet opozorila na nov izbruh te bolezni pri domačih prašičih v Srbiji. 

Po koronavirusu in prašičji gripi prihaja še afriška prašičja kuga

Pojav prašičje kuge ni nov, a se je tokrat zgodil v času, ko epidemij zagotovo ne manjka (foto: (foto: afriskaprasicjakuga.si)

 

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je pravkar posvarila pred ponovnimi izbruhi afriške prašičje kuge (APK) pri domačih prašičih iz Srbije. Srbske državne ustanove so namreč ta teden obvestile pristojne strukture EU, da je prišlo do novih treh primerov afriške prašičje kuge in sicer pri srbskih domačih prašičih (sicer so glavni prenašalci bolezni divji prašiči).

Srbija je zato že uvedla ukrepe za nadzor in izkoreninjenje APK v skladu z nacionalno in EU zakonodajo ter v skladu s standardi Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE), vseeno pa se priporoča previdnost pri uvozu svinjine in suhomensatih proizvodov v Slovenijo. Pojav novega izbruha APK ni presenetljiv, ampak dokaj pričakovan. V EU je bilo lani prizadetih devet držav članic – Latvija, Litva, Poljska, Romunija, Bolgarija, Estonija, Madžarska, Belgija in Italija.

Bolezen pa se je lani razširila na obsežne regije Kitajske in drugih azijskih držav (Mongolija, Vietnam, Kambodža, Demokratična ljudska republika Koreja). Po pojavu afriške prašičje kuge na mejah EU je Komisija že pred časom odločno ukrepala v tesnem sodelovanju z državami članicami, da bi preprečila vstop bolezni v EU, oziroma jo izkoreninila. APK je bila tako lani februarja uradno izkoreninjena na Češkem, vendar so kasneje izbruhnile težave v Srbiji.

Komisija EU je tedaj takoj sprejela dodatne zaščitne ukrepe – določila je posebne pogoje za uvoz in tranzit mesnih izdelkov ter obdelanih želodcev, mehurjev in črev, pridobljenih iz prašičev s poreklom iz Republike Srbije. APK je sicer prisotna v Afriki, Aziji, Evropi in Ameriki, samo na Kitajskem pa naj bi zaradi nje lani poginilo prek 100 milijonov prašičev. Okužba za človeka ni nevarna, za populacije divjih in domačih svinj pa naj bi prinesla tudi do 70% smrtnost.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.