Naslovnica Šport Indijanci in rdečekožci se bodo preimenovali

Indijanci in rdečekožci se bodo preimenovali

Avtor: Spletno Uredništvo

Množični protesti v ZDA zaradi serije umorov nedolžnih temoplotih državljanov bodo povzročili nekaj odmevnih sprememb celo v ameriškem športu. Tako naj bi zelo znana in popolarna kluba kluba Washington Redskins in Cleveland Indians v kratkem spremenila svoji imeni.

Indijanci in rdečekožci se bodo preimenovaliPrepoznavni logotip rdečekožcev iz Washingtona bo očitno kmalu ‘izumrl’ (foto: flickr.com/C. Watts)

 

Čeprav že skoraj tri desetletja niso preveč uspešni, so Washington Redskins ena od bolj priljubljenih ekip ameriškega nogometa. Ustanovljeni so bili že leta 1932, prvotno so domovali so v Bostonu in se imenovali Braves, a so že naslednje leto spremenili ime v Redskins. Rasna diskriminacija je očitno tako zakoreninjena v ameriški družbi, da se do danes nikomur ni zdelo potrebno, da bi to ime spremenil.

Tudi avtohtoni ameriški prebivalci se niso pritoževali, čeprav je izraz ‘redskins’, ki sicer v prevodu pomeni rdečekožce, zaničevalen do originalnih prebivalcev ZDA, katerim zaradi Kolumbove zgrešene ideje še danes pravimo indijanci. Vseeno pa se je ime obdržalo in obračuni med ekipo rdečih iz glavnega mesta ZDA ter moštvom Dallas Cowboys danes velja za največje rivalstvo v celotni ligi ameriškega nogometa. Indijanci proti kavbojcem – to v ZDA vedno vžge.

Po vsem kar se je zgodilo v zadnjih tednih (in tudi v zadnjih letih, saj je na primer skozi vso sezono 2016-17 odmevala ‘afera’, ko je temnopolti igralec San Francisca Colin Kaepernick redno pokleknil ob igranju ameriške himne pred začetkom tekem, da bi opozoril na policijsko nasilje) zgodilo v ZDA, so sedaj Redskinski uradno objavili, da resno razmišljajo o spremembi imena. Za to spremembo na sedanjega lastnika kluba pritiskajo politiki, pokrovitelji in celo vodstvo lige NFL.

Podobno pa razmišlja tudi bejzbol ekipa Cleveland Indians, pa čeprav njeno ime ni tako zaničevalo in ne prejudicira rasno razliko (precej bolj od imena je bil sporen njen prepoznaven logotip, ki so ga leta 2018 tudi zamenjali). Sedaj je klub izjavil, da želi v sodelovanju z lokalno skupnostjo najti najboljšo rešitev za ime ekipe. “Nedavni družbeni nemiri v naši skupnosti in naši državi so samo poudarili potrebo, da se kot organizacija še naprej izboljšujemo na področju socialne pravičnosti,” pravijo v sporočilu z javnost.

Sicer se bejzbol ekipa iz Clevelanda imenuje po indijancih že od leta 1915, posebno slavo pa si je pridobila leta 1989, ko je bila predstavljena v filmu Major League. Eno od najbolj zabavnih holivudskih športnih komedij sta zaznamovala glavni igralec Charlie Sheen in pesem ‘Wild thing’.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.