Naslovnica Gospodarstvo Trgovine lahko zaslužijo tudi brez uporabe embalaže

Trgovine lahko zaslužijo tudi brez uporabe embalaže

Avtor: Spletno Uredništvo

Med ‘mescem boja proti plastičnem onesnaževanju’ je pod okriljem projekta Zero Waste Europe izšla gospodarska študija o trenutnem stanju in potencialni rasti trga trgovin brez embalaže. Na pobudo Ekologov brez meja je v prvi tovrstni evropski študiji sodelovala tudi Slovenija, rezultati pa so vzpodbudni, saj kažejo, da je ne-uporaba embalaže ekonomsko upravičena. 

Trgovine lahko zaslužijo tudi brez uporabe embalaže

Marsikateri nepotrebni plastični embalaži bi se lahko v trgovinah izognili že danes (foto: flickr.com/Marko Verč)

 

V raziskavi, ki je nastala med ‘mescem boja proti plastičnem onesnaževanju’ je pod okriljem projekta Zero Waste Europe sodelovalo 268 trgovin iz Avstrije, Belgije, Bolgarije, Češke, Francije, Nemčije, Latvije, Slovenije, Španije in Ukrajine. Približno 70 % izdelkov v vzorčnih trgovinah je brez embalaže, trgovine pa ocenjujejo, da so se v povprečju v enem letu izognile 1 toni odpadne embalaže.

Po ugotovitvah raziskave naj bi povprečni letni prihodek trgovin znašal približno 170.000 evrov in v zadnjih treh letih narašča. Sicer se kar 74 % trgovin nahaja v mestnih središčih, le 6% trgovin pa je na podeželju. Trgovine dajejo prednost lokalnim dobaviteljem, saj z naraščajočo razdaljo med trgovino in dobaviteljem pada količina naročenih izdelkov, večajo pa se tudi stroški prevoza in s tem tudi cene.

Prav tako so ugotovili, da se v teh trgovinah najbolj prodajata hrana in pijača, sledijo pa čistila, kozmetični izdelki ter zero waste pripomočki. Raziskava je pomembna, ker se v EU kmalu obetajo drastične spremembe glede embalaž. »Vsak Evropejec letno proizvede 173 kg odpadne embalaže. Cilji Evropske komisije so jasni – do leta 2030 mora biti vsa plastična embalaža na evropskem trgu primerna za ponovno uporabo ali preprosta za recikliranje.

Edini način za doseganje teh nujno potrebnih ciljev so ukrepi, s katerimi preprečimo proizvodnjo embalaže v prvi vrsti, skupaj s podporo poslovnim modelom, kot so zero waste sistemi in ponovna uporaba,« so zaključili Ekologi brez meja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.