Naslovnica Magazin Ploden obisk komisarke za digitalizacijo

Ploden obisk komisarke za digitalizacijo

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenijo je obiskala evropska komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel, ki jo je čakal natrpan delovni program. Po sprejemu v Državnem zboru udeležila dogodka ‘Dialog z državljani’. Srečanje je potekalo na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani, govora pa je bilo o digitalizaciji in vprašanjih s področja digitalne prihodnosti družbe. Poleg visokih funkcionarjev vlade RS so bili prisotni predstavniki civilne družbe, študenti ter gosti iz gospodarstva in znanstveno-raziskovalne sfere, sledile pa so še druge aktivnosti. 

Komisarka Gabrielova 4Minister in komisarka sta imela kar naporen delovni dan (foto:mju.gov.si)

 

‘Dialog z državljani’ se je pričel s predstavitvami predstavnikov slovenske Digitalne koalicije, ki so predstavili prizadevanja Slovenije na področju digitalne preobrazbe. Sprva sta se evropska komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel in minister vlade RS za javno upravo Boris Koprivnikar v dialogu z občinstvom osredotočila na širše razmišljanje o digitalizaciji z vidika pridobivanja kompetenc državljanov, na vprašanja varnosti in evropske politike ter zakonodaje na tem področju.

V drugem sklopu so spregovorili o t.i. lažnih novicah, se nato v tretjem posvetili kripto-valutam in na koncu še vprašanjem v zvezi z nevtralnostjo na internetu Minister Koprivnikar in komisarka Gabrielova sta se uvodoma strinjala, da je digitalni preobrazbi treba prilagoditi zakonodajo in izobraževanje ter se truditi v smeri, da bodo ljudje digitalne tehnologije sprejemali kot možnost za izboljšanje kakovosti življenja in poslovanja.

Koprivnikar je poudaril, da se ljudi ne sme siliti v digitalizacijo, ampak jo je treba predstaviti kot dodatno možnost, ki omogoča boljšo kakovost življenja in boljše poslovne priložnosti. “Tehnologija mora služiti ljudem, ne obratno. V Sloveniji imamo odlično infrastrukturo, vendar je treba najti praktične rešitve in vsebine, da bodo ljudje to infrastrukturo uporabljali,” je poudaril minister.

“Digitalizacije ne bomo mogli izvesti, če državljani ne bodo imeli zaupanja. Za to pa je pomembno zagotoviti varnost, med drugim osebnih podatkov,” je dejala komisarka Gabrielova. Ob tem je izpostavila, da je tudi starejšim v tem kontekstu treba dati priložnost, da pridobijo ustrezne kompetence in znanja za uporabo digitalnih tehnologij. Da bi to dosegli, je po njenih besedah potrebnih več konkretnih programov, morda tudi z večjo podporo evropskega socialnega sklada. 

Oba sogovornika sta o lažnih novicah menila, da te niso nobena novost, da pa je nova hitrost njihovega širjenja in vpliv, ki ga imajo. Da bi na ravni EU oblikovali enotno opredelitev lažnih novic, je komisarka izvedla javno razpravo o tem, in sicer s ciljem, da bi državljani dobili orodja za njihovo prepoznavanje, so zapisaliv izjavi za javnost MJU.

Glede kripto-valut pa je Gabirelova dejala, da področje spremljajo, da je treba ostati previden in izvesti poglobljeno analizo, zato bo že februarja prišlo do oblikovanja t.i. ‘observatorija za kripto-valute’. Glede internetne nevtralnosti je komisarka poudarila, da si bo Evropa zanjo še naprej prizadevala, saj da je to ‘ena naših vrednot’ in je za komisijo pomembno, da imajo ljudje dostop do vsebin brez diskriminacije.

Program obiska evropske komisarke se je nadaljeval z delovnim kosilom, kjer je bilo uvodoma govora o vprašanjih prostega pretoka podatkov med državami članicami EU in čezmejnima sodelovanjem za oblikovanje enotnega digitalnega trga v Uniji. Pri tem je Koprivnikar izpostavil, da ima Slovenija na tem področju precej dobrih praks in se je po meritvi odprtosti javnega sektorja v letu 2017 prebila na 7. mesto v Evropi, med tako imenovane ‘trendsetterke’.

V pogovoru sta se minister in kmisarka dotaknila tudi razvoja mobilnih omrežij pete generacije (5G). Slovenija je ena izmed štiri držav v EU, ki imajo že  pripravljene frekvence za postavitev 5G omrežja, kar je zelo pomembno za razvoj in uporabo novih tehnologij (Internet stvari, avtonomna vožnja etc.). Minister je še pojasnil, da na tem področju sodelujemo tudi čezmejno, saj smo z Madžarsko že podpisali sporazum, pripravlja pa se tudi sporazum o sodelovanju z Madžarsko in Avstrijo na področju avtonomne vožnje.

Minister je gostji predstavil dejstvo, da smo v Sloveniji uspešni tudi na področju umetne inteligence in masovnih podatkov v javnem sektorju, saj ima naša država največ raziskovalcev na področju umetne inteligence in robotike na prebivalca na svetu (približno 1 raziskovalec na 7000 prebivalcev), ob tem pa je inštitut Jožef Stefan eden vodilnih institucij na svetu na področju umetne inteligence odprtih virov izobraževanja.

S komisarko za digitalno gospodarstvo in družbo sta potem spregovorila tudi o tehnologiji veriženja podatkovnih blokov (Block Chain tehnologiji), kjer sta se strinjala, da obstaja potreba po pilotnih projektih na ravni EU. Srečanje sta sogovornika sklenila s pogovorom o prihodnost digitalizacije v EU,pri čemer sta poudarila, da bomo ravno s pretokom in izmenjavo podatkov ter platform med državami članicami pridobili varnost in zaupanje državljanov v uporabo digitalnih tehnologij.

Pester program obiska v Sloveniji je komisarka Gabrielova zaključila v ljubljanskem BTC-ju. Tam je pogovor tekel o vlogi žensk v digitalnih tehnologijah, komisarki pa so predstavili rešitve s področja oblikovanja pametnih mest ter nove oblike medgeneracijskega sodelovanja v okviru inovativnega središča Simbioza BTC City Lab, 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.