Naslovnica Magazin Parlament EU želi regulirati nakupovanje prek spleta

Parlament EU želi regulirati nakupovanje prek spleta

Avtor: Spletno Uredništvo

V evropskem  parlamentu se danes ubadajo z nakupovanjem prek spleta. Ne gre za nenadno potrošniško mrzlico v poslanskih vrstah, ampak za nove zakonske uredbe glede nakupovanja na spletu v državah članicah EU. Parlament želi nakupovanje prek interneta olajšati, poenotiti in regulirati, zato se je tokrat posvetil prepovedi geoblokiranja in preusmeritev.

spletni nakup

Po podatkih EU je lani v Sloveniji vsaj en spletni nakup opravila skoraj polovica prebivalcev, oz. 46 odstotkov Slovencev (foto: Elaine Smith/flickr.com)

 

Spletne trgovine so med potrošniki v EU vse bolj priljubljene. Oblačila, elektronske naprave, gospodinjski pripomočki, pohištvo – nakupovanje v spletnih trgovinah postaja običajno. Leta 2017 je v EU vsaj en nakup na spletu opravilo 57 odstotkov prebivalcev. Od teh je tretjina kupcev svoje naročilo oddala pri trgovcu iz druge države EU. Vendar pa lahko ravno v teh primerih pride do težav.

Raziskava Evropske komisije, ki je zajela več tisoč spletnih trgovin po EU, je pokazala, da je lahko le 37 odstotkov kupcev čezmejni spletni nakup opravilo v skladu s svojimi željami. Vsi ostali kupci so se srečali z geoblokiranjem, t.j. omejitvami pri nakupih na spletu na podlagi njihovega državljanstva, prebivališča ali internetne povezave. Kupcu iz Slovenije se lahko npr. zgodi, da v avstrijski spletni trgovini izbere izdelek, klikne gumb ‘Kupi’, nato pa je preusmerjen na slovensko verzijo spletne strani, kjer izbran izdelek ni na voljo.

Nekatere spletne strani tudi ne sprejemajo plačilnih kartic iz drugih držav ali ne dovolijo registracije kupcem, ki imajo prebivališče v drugi državi. Poslanci želijo prebivalcem EU omogočiti, da na spletu nakupujejo brez diskriminacije glede na njihovo državljanstvo, prebivališče ali internetno povezavo. Le tako bo mogoče vzpostaviti enotni digitalni trg povsod v EU.

Prepoved geoblokiranja in preusmeritev bo veljala za spletne nakupe: blaga, kot sta pohištvo in elektronski aparati storitev, kot so računalništvo v oblaku in gostovanje spletnih strani vstopnic na koncerte, zabaviščne parke »Z novimi pravili vse bolj izenačujemo nakupe na spletu in v trgovinah. Na internetu ne sme biti nihče diskriminiran,«  je na spletnem mestu evropskega parlamenta poudarila poročevalka o novi zakonodaji, poljska poslanka Roza Thun (ELS). 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.