Naslovnica Gospodarstvo Tudi na sejmu IMM je bila slovenska promocija uspešna

Tudi na sejmu IMM je bila slovenska promocija uspešna

Avtor: Spletno Uredništvo

V drugi polovici januarja se je na sejmu IMM, ki je potekal v nemškem v Kölnu, predstavilo šest slovenskih podjetij. Ta podjetja so svoj nastop na prireditvi, ki velja za enega največjih sejmov pohištvene industrije v Evropi, ocenila kot zelo koristnega. Podjetniki se strinjajo, da je pomoč Javne agencije Spriti Slovenija ključna za nastop, poleg tega si z udeležbo na tovrstnih sejmih utirajo nove poslovne poti, širijo prepoznavnost svojih blagovnih znamk in krepijo kredibilnost. Vse to pa na koncu prinaša dobiček. 

imm sejem 2

Del skupnega razstavnega prostora šestih slovenskih podjetij na sejmu pohištvene industrije IMM (foto: Spirit Slovenija)

 

Za uspešne sejemske predstavitve slovenskega gospodarstva ima svoje zasluge tudi Javna agencija SPIRIT Slovenija. Agencija je skupinski slovenski nastop na sejmu v nemškem velemestu pripravila prvič in sicer tako zaradi pobude podjetij, mot zaradi lasnih dobrih izkušenj s podobnih dogodkov drugje po Evropi in po svetu. prvič. Na 114 m2 velikem razstavnem prostoru se je tokrat predstavilo šest slovenskih podjetij, in sicer Ekotrade, d. o. o., Donar, d. o. o., Mizarstvo Bolčič, d. o. o., Telnet, d. o. o., 3OINK Jure Benčina, s. p in 3S design, d. o. o.

Sejem IMM je namenjen predstavitvi izdelkov s področja pohištvene industrije in sorodnih vsebin ter velja za enega vodilnih sejmov na svojem področju. V letu 2018 je sejem obiskalo več kot 125.000 obiskovalcev iz 138 držav, ki so si ogledali ponudbo več kot 1200 razstavljavcev iz 50 držav. »V očeh strokovne in splošne javnosti je ta sejem izredno prestižen, zato je kontinuiran nastop na njem izjemno pomemben, saj pri poslovnih partnerjih in strankah vzbudi zaupanje ter potrjuje kakovost in kredibilnost slovenskih podjetji, ki jih za poslovanje na nemškem trgu nujno potrebujemo,” je prepričana Lana Strle iz podjetja 3Sdesign, d. o. o.

“Predstavitev je bila zelo uspešna, celo nemška javna televizija ZDF je našo linijo Steelline magnet prepoznala, kot svežo idejo in objavila intervju z nami v svojem jutranjem programu. Posledično se je to zelo poznalo pri obisku našega razstavnega prostora, ki je bil tokrat zares dober. Še pred vrnitvijo v Ljubljano smo dobivali ponudbe za sodelovanje in povpraševanja končnih strank. Nedvomno je bil nastop na tem sejmu za naše podjetje ena izmed najuspešnejših, če ne celo najuspešnejša predstavitev v tujini do sedaj,” je še dodala Strletova.

Matej Feguš, Donar, d. o. o.: “Na sejmu, ki je eden prvih v letu in se ga udeleži veliko število kupcev, smo se predstavili prvič, s tem pa tem nadaljujemo predstavitev naših izdelkov na nemškem trgu. Predstavljali smo z red dot-om nagrajena izdelka Nico Less Beatnik ter telefonsko govorilnico Chat Loop. Odziv obiskovalcev in medijev je bil zelo dober, z dvema izdelkoma smo se predstavili v oddaji nemške televizije ZDF. Za potrditev pričakovanj je seveda premalo časa, saj je vstop na nov trg daljši proces in s tem povezane aktivnosti izvajamo po načrtu, ki smo si ga zastavili pred sejmom. Sicer pa si želimo dolgoročne strategije predstavitve na nemškem trgu in da omenjena aktivnost pri podpori MSP na tujih sejmih tudi v prihodnje ostane podprta s strani SPIRIT Slovenija.”

Loredana Matkovič, Mizarstvo Bolčič, d. o. o.: “Skupinski nastop ima vrsto prednosti – predvsem razstavni prostor je večji in bolj opazen, stroški so manjši, hkrati pa kupcem, ki jih zanimajo naši izdelki, predstavimo tudi izdelke ostalih razstavljavcev in si tako pomagamo pri širitvi prodajne mreže. Na sejmu IMM, na katerem so ponavadi predstavljene prve smernice oblikovanja v novem letu, smo tudi sami predstavili novosti – stol Cockpit v treh različnih izvedbah, bronasto izvedbo ogledala Coco, stol Frame, predstavili pa smo tudi naše najbolj udarne izdelke, in sicer stol Kalota Colonial, Kalota Oval ter barski stol Kalota. Obiskovalcev je bilo manj kot prejšnja leta, predvsem sem pogrešala obiskovalce iz Amerike in Azije.”

Matkovičeva opaža, da je masiven les v zadnjih letih postal zelo priljubljen, zato je tudi konkurenca čedalje večja. “Vse več skandinavskih podjetij že prodaja masivno pohištvo, ki je največkrat samo oblikovano v Skandinaviji, izdelano pa v Aziji. Ta podjetja imajo tako bistveno več sredstev za promocijo, saj izdelke dobijo ceneje, prodajajo jih po skandinavskih cenah. Sami si tega ne moremo privoščiti. Naša kakovost mora zato biti vrhunska, cenovno namreč ne moremo biti na isti višini kot skandinavski izdelki. Ravno zato je podpora država s takšnimi predstavitvami za nas zelo dobrodošla.”

Finančna sredstva za udeležbo podjetij na skupinski predstavitvi slovenskega gospodarstva na sejmu IMM je zagotovilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorat za lesarstvo. V sporočlu za javnost o zapisali še, da je agencija SPIRIT Slovenija pred kratkim objavila seznam vseh skupinskih predstavitev slovenskega gospodarstva, ki jih bo po januarskem zdravstvenem sejmu v Dubaju predvidoma še izvedla v letu 2018: Sejem informacijsko komunikacijskih tehnologij CeBIT v Hannovru (11. – 15. junij 2018), Sejem obrambne industrije in varnosti EUROSATORY v Parizu (11. – 15. junij 2018), Sejem pekarstva in pekarske ter slaščičarske opreme IBA v Münchnu (15. – 20. september 2018) ter Sejem opreme za navtično industrijo METSTRADEv Amsterdamu (13. – 15. november 2018).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.