Naslovnica Trendi Oblika vode s 13 nominacijami za oskarje

Oblika vode s 13 nominacijami za oskarje

Avtor: Spletno Uredništvo

Film Oblika vode združuje različne filmske žanre – ljubezensko dramo, znanstveno fantastiko, kriminalko in celo muzikal. Očitno jih združuje zelo dobro, saj je že prejel 2 zlata globusa, nominiran pa je tudi za neverjetnih 13 oskarjev. In že čez nekaj dni ta težko pričakovana filmska produkcija prihaja na velika platna kinematografov v Sloveniji.

oblika vode 2

Filmsko mojstrovino OBLIKA VODE (The Shape of Water) si bo moč na velikih platnih ogledati od 22. februarja (foto: BLITZ Slovenija).

 

Mojster pripovedništva Guillermo del Toro se vrača s pravljico, ki se dogaja v ZDA na vrhuncu hladne vojne. Okoli leta 1962 osamljena Elisa (Sally Hawkins), ki je zaradi poškodbe v otroštvu nema in se sporazumeva prek znakovnega jezika, dela v skrivnem in strogo varovanem vladnem laboratoriju, obsojena na življenje v osami. Toda vse se obrne na glavo, ko sodelavka Zelda (Octavia Spencer) odkrije tajni eksperiment, v katerem Elisa ne najde samo fascinacije in navdušenja, ampak tudi pravo in iskreno ljubezen.

Del Toro, ki je scenarij filma Oblika vode na podlagi lastne zgodbe spisal z Vanesso Taylor, v svojem vizualno presunljivem in čustveno drznem slavju domišljije združuje patos in srhljivost klasičnih filmov o pošastih s senčnimi odtenki film noira, v to pa vmeša še razvnetost ljubezenske zgodbe, kakršne še ni bilo, in pri tem raziskuje fantazije, s katerimi se spogledujemo prav vsi, skrivnosti, ki jih ne zmoremo obvladovati, in pošastnosti, s katerimi se moramo soočati.

»Voda prevzame obliko tistega, kar je tisti hip v njej,« pravi režiser. »In čeprav je lahko nežna, zna biti tudi najmogočnejša in najbolj zlohotna sila v vesolju. Takšna je tudi ljubezen, mar ne? Ni pomembno, v kakšno obliko vlijemo svojo ljubezen; postane tisto, v kar smo jo vlili – pa naj bo to moški, ženska ali stvor.«

Režiser svojo zgodbo odpre globoko pod vodo. Od tistega trenutka celoten film postane dejanje potopa brez diha, ki gledalce potegne v svet šestdesetih, poln stvari, ki jih prepoznamo: tu so prevlada, jeza, nestrpnost… pa tudi osamljenost, odločnost in nenadni, kot elektrika presunljivi občutki povezanosti. A v tem svetu je tudi nekaj, česar ne poznamo: izjemno vodno bitje.

Ta nerazložljivo dragocena biološka »last« ameriške vlade, nema čistilka, njeni ljubeči najboljši prijatelji, vohuni Sovjetske zveze in predrzen tat se zlijejo v edinstveno romantično povest, ki presega vse meje. Pri tem se mešajo raznovrstni filmski žanri od razkošnih muzikalov do napetih klasičnih kriminalk, in režiser še posebej oživlja spomin na neomajno privlačnost filmov o pošastih, ki igrajo na strune naših najbolj primarnih čustev, kot so strah, nevarnost in občutek zapuščenosti, pa tudi radovednost, začudenje in poželenje.

Igrajo še Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones, Michael Stuhlbarg, Nick Searcy in David Hewlett. Producirala sta del Toro in J. Miles Dale, izza kamer pa so sodelovali še direktor fotografije Dan Laustsen, scenograf Paul Denham Austerberry, montažer Sidney Wolinsky, strokovnjak za vizualne učinke Dennis Berardi in kostumograf Luis Sequeira, medtem ko je glasbo zložil Alexandre Desplat.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.