Naslovnica Slovenija Obala v marcu vabi s koncerti, degustacijami, športom in rekreacijo

Obala v marcu vabi s koncerti, degustacijami, športom in rekreacijo

Avtor: Spletno Uredništvo

Kjub polarnemu mrazu, ki ga v obalnih občinah še stopnjuje ostra burja, mesec marec s svojim bogatim kulturnim programom že trka na vrata. Mesec pa na južnem Primroskem ne bo minil le v znamenju koncertov in prireditev, ampak tudi pohodov v naravo, športnih dogodkov ter vedno priljubljenih degustacij vina in čokolade.

Festival malvazije foto arhiv TZP 2

Degustacije vin in čokolad običajno pritegnejo izjemno veliko pozornosti (foto: arhiv TZP)

Na predvečer praznika vseh žensk bo 7. marca v Gledališču Tartini potekala prireditev Dedicato alle donne – Posvečeno ženskamn (z večernim koncertom). V Ankaranu bodo na 8. marec vsem ženam delili rože tržnici v centru, v Izoli pa bosta na vrsti kar dva glasbena dogodka – v Manziolijevi palači se bo ob 19. uri odvil koncert Ženske in glasba, v Kulturnem domu pa ob 20. uri koncert Mefa ‘Ma ne že spet’.

Glasba in kulturno dogajanje bodo sicer krojili ves mesec. Med 6. in 9. marcem se bodo v Mediadomu Pyrhani odvijali glasbeno-filmski večeri. Na ogled bodo filmi Rolling Stones – Shine a light, The Beatles – Osem dni na teden, Janis Joplin – Otožno dekle in Mladi levi – Polnost časa. Na isti lokaciji se konec meseca obetajo tudi Stand up večeri: 28. marca s Kajo Grozina in Blažem Curkom, 29. marca pa z Maticem Kokošarjem ter Rokom Krivičičem.

Koncertov zagotovo ne bo manjkalo. Koprsko občinstvo bo 10. marca na noge dvignil legendarni Magnifico, ki bo nastopil v šotoru pri koprskem stadionu Bonifika. Na isti dan bo v Gledališču Tartini nastopil Vlado Kreslin, 16. marca pa bo v Avditoriju Portorož koncert Dubravke Tomšič Srebotnjak in Simfoničnega orkestra SNG Maribor z dirigentom Simonom Krečičem. 

Društvo vinogradnikov slovenske Istre 11. in 12. marca vabiv portoroški Hotel Slovenija na 20. Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. V dveh dneh bodo obiskovalci okušali malvazije številnih vinarjev iz slovenske Istre, Brd, Krasa, Vipavske doline pa tudi hrvaške Istre in Italije. 31. marca pa bo v koprski Taverni na sporedu priljubljena prireditev Vino in čokolada.

Poleg glasbe in degustacij se obetajo tudi številne športno-rekreativne prireditve. Že za soboto, 3. marca je v Naravnem rezervatu Škocjanski zatok predviden Dan odprtih vrat. Med 8. in 17.30 naj bi si lahko ogledovali čudovito naravo in številne živalske vrste, ki se skrivajo v oazi le streljaj od mesta Koper. V sklopu programa so predvideli obročkanje ptic, Konopljine čajanke, sprehod s kamarškimi kobilami po učni poti in predstavitev dela s konji. Vendar ostaja vprašljivo, ali bodo temperature in ostale vremenske razmere primerne za vse te aktivnosti. 

Izolske vodne vire, ki so nekoč predstavljali edini vir vode v zaledju, lahko interesenti obiščejo v soboto, 24. marca, na 14 km dolgi poti okoli Kort. Vsak od virov namreč piše svojo posebno zgodbo, ki jo lahko podrobneje spoznate na pohodu po vodnih virih izolskega podeželja, ki ga organizirajo člani TD Šparžin. Poleg vodnih virov, zgodb domačinov in prikaza življenja v vasi, bodo na pohodu obiskali tudi vinarje in poizkusili njihov pridelek.

V nedeljo, 4. marca, bo v Areni Bonifika potekalo Državno prvenstvo v judu za mladince in mladinke s pričetkom ob 10. uri, popoldan pa državno prvenstvo po pasovih. 17. marca bo potekal 3. Urbani gladiator, na katerem bodo udeleženci premagovali raznolike ovire. 18. marca se bosta odvila kolesarski maraton Gran fondo Portorose in 15. tek Povežimo soline. Trasa teka bo speljana ob morju, skozi center Portoroža, med oljčniki in nasadi kakijev ter skozi tunel nekdanje ozkotirne železnice.

Konec meseca bo Koper med 30. marcem in 1. aprilom znova gostil mednarodni rokometni turnir 5. Koper Cup. Na velikonočni podaljšani vikend se bosta odvili tudi dve tradicionalni jadralski regati. Velikonočna regata, najpomembnejša regata za razred optimist v tem delu Evrope, bo potekala med 29. marcem in 1. aprilom. Izola pa bo gostila že 31. International Spring Cup – mednarodno jadralno regato, na kateri se bodo jadralci pomerili v olimpijskih razredih Laser Standard in Laser Radial ter v ne-olimpijskih razredih Laser 4.7, Laser radial in 420.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.