Naslovnica Svet & EU Dva Sveta in nesrečen planet z neskončno zalogo problemov

Dva Sveta in nesrečen planet z neskončno zalogo problemov

Avtor: Spletno Uredništvo

V Ženevi od včeraj poteka zasedanje Sveta ZN za človekove pravice, ki mu pravkar predseduje Slovenija, v Bruslju pa je potekalo zasedanje Sveta EU za zunanje zadeve. Tem za pogovore in izmenjavo menj prisotnim zagotovo ni manjkalo, saj je na svetu še vedno ogromno kriznih žarišč, še marsikje drugje pa prihaja tudi do kršitev osvnovnih človekovih pravic. 

 zn HRC SecretariatSlovenija je mesto predsednika Sveta za človekove pravice ZN prevzela z začetkom leta 2018 (foto: UN Photo).

 

Začelo se je uvodno zasedanje Sveta ZN za človekove pravice v letošnjem letu, kateremu prvič predseduje slovenski stalni predstavnik v Ženevi – veleposlanik Vojislav Šuc. Tradicionalno je začetek marčevskega zasedanja Sveta OZN namenjen srečanju na visoki ravni, na katerem je nastopil tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki je predstavil poglede in stališča Slovenije do aktualnega dogajanja na področju človekovih pravic po svetu.

Ob robu zasedanja je Erjavec opravil tudi bilateralna srečanja z visokimi sogovorniki, med njimi tudi z visokim komisarjem za človekove pravice Zeidom Ra’adom Al Husseinom. Po zaključku zasedanja na visoki ravni bo Svet nadaljeval z delom in razpravami na delovni ravni. V program tokratnega zasedanja je vključenih več panelnih razprav, med katerimi posebej izstopata visoki panel ob 70. obletnici sprejema Univerzalne deklaracije o človekovih pravicah ter redni letni panelni razpravi o otrokovih pravicah in pravicah invalidov.

V nadaljevanju zasedanja bodo potekale razprave z nosilci posebnih postopkov, ki bodo predstavili svoja poročila. Med drugim bodo potekali interaktivni dialogi z neodvisnim izvedenci za človekove pravice in okolje, s posebnima predstavnicama generalnega sekretarja OZN za problematiko nasilja nad otroki in za otroke v oboroženih spopadih, posebnim poročevalcem za pravice manjšin ter nosilci posebnih postopkov za stanja človekovih pravic v Severni Koreji, Siriji, Mjanmaru in Iranu.

Na zasedanju bo obravnavanih več poročil Urada visokega komisarja za človekove pravice, med katerimi naj bi posebej izpostavili splošno poročilo o njegovem delu v letu 2017 in o stanjih človekovih pravic v drugih štirih državah – Burundiju, Demokratični republiki Kongo, Šrilanki in Ukrajini.

Tudi v zadnjem letu članstva v Svetu za človekove pravice bo Slovenija pozornost posvečala tradicionalnim zunanjepolitičnim prioritetam na področju človekovih pravic, na tokratnem zasedanju pa še posebej pravicam otrok, človekovim pravicam in okolju, odpravi vseh oblik diskriminacije in pravicam manjšin.

Skupaj z istomislečimi državami bo predstavila dve resoluciji, in sicer o človekovih pravicah in okolju ter pravicah pripadnikov manjšin. Tokratno zasedanje Sveta se bo zaključilo 23. marca 2018 s sprejemom številnih resolucij in drugih odločitev, ki jih predvideva obsežna agenda Sveta.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je že včeraj v Bruslju udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve, ki je obravnaval Moldavijo, Venezuelo in bližnjevzhodni mirovni proces. Svet EU je pozdravil napredek Moldavije pri izvajanju potrebnih reform ter izpostavil potrebo po krepitvi prizadevanj na področju vladavine prava in boja proti korupciji.

V razpravi o Venezueli so ministri izmenjali poglede na aktualno stanje v državi pred napovedanimi predsedniškimi volitvami aprila 2018. Poudarili so, da se politične, varnostne in humanitarne razmere slabšajo, tako v Venezueli, kot tudi v sosednjih državah. Svet je poudaril, da lahko k trajni rešitvi krize prispevata le konstruktivni dialog in pogajanja.

Pri tem so ministri izpostavili, da je EU pripravljena podpreti pogajanja, ki bi vključevala vse relevantne akterje in prispevala k rešitvi številnih izzivov, s katerimi se sooča Venezuela. Venezuelsko vlado so tudi pozvali, da ponovno vzpostavi demokratične institucije in opozicijo, da nadaljuje s prizadevanji za pogajanja.

V zvezi z bližnjevzhodnim mirovnim procesom je Svet za zunanje zadeve nadaljeval razpravo iz januarskega zasedanja. EU še naprej poudarja zavezo, da se status Jeruzalema kot prestolnice obeh držav določi skozi neposredna pogajanja med izraelsko in palestinsko stranjo. Ob tem izraža tudi pripravljenost, da nudi potrebno pomoč pri iskanju načina za ponovno obnovitev mirovnega procesa usmerjenega v iskanje rešitve dveh držav.

Na neuradnem kosilu so se ministrom za zunanje zadeve EU pridružili tudi ministri za zunanje zadeve Egipta, Jordanije, Maroka, Saudove Arabije, Palestine in Združenih arabskih emiratov ter generalni sekretar Arabske lige, s katerimi so izmenjali poglede na bližnjevzhodni mirovni proces in krepitev sodelovanja za zagotovitev korakov za nadaljevanje mirovnega procesa s ciljem dveh držav.

V razpravi je EU tudi poudarila pomen medpalestinske sprave in nadaljevanje palestinskega angažmaja za dialog z Združenimi državami Amerike. Z Ministrstva za zunanje zadeve RS so sporočili še, da so ministri prav tako izmenjali poglede tudi glede vprašanja nadaljnjega financiranja Agencije OZN za palestinske begunce (UNRWA).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.