Naslovnica Slovenija Nove ulice in hišne številke, glede občin pa ni večjih novosti

Nove ulice in hišne številke, glede občin pa ni večjih novosti

Avtor: Spletno Uredništvo

Statistični urad Repubike Slovenije je objavil zanimivo poročilo o geografskih, geodetskih in statističnih novostih. Največja slovenska občina je kočevska, sledita jih tolminska in črnomaljska, najmanjša občina pa so Odranci. V Sloveniji smo lani dobili 4.300 novih hišnih številk in 25 novih ulic, a smo jih tudi nekaj ukinili.  

 

kocevje cerkev sv jerneja big

Cerkev Svetega Jerneja v centru Kočevja, oz. ‘prestolnice’ največje slovenske občine  (foto: kraji.eu) 

 

V Registru prostorskih enot je bilo lani malo sprememb. Število hišnih številk se je glede na prejšnje leto povečalo za približno 2.500; na novo jih je bilo določenih 4.337, ukinjenih pa je bilo 1.886. Število naselij se je zmanjšalo za eno (ukinjeno je bilo naselje Dobja vas v občini Ravne na Koroškem). Število ulic se je povečalo za 21 (dobili smo 25 novih ulic, 4 pa so bile ukinjene).

V Registru prostorskih enot, ki ga vodi in vzdržuje Geodetska uprava Republike Slovenije, je bilo 1. 1. 2018 evidentiranih 12 statističnih regij, 212 občin, 6.035 naselij, 10.396 ulic in 555.881 hišnih številk. Največja po površini je bila občina Kočevje (555 km2), najmanjša pa občina Odranci (7 km2). Po številu naselij je bila največja občina Krško (158 naselij). Po le eno naselje so imele občine Ankaran, Kobilje, Odranci in Trzin.

Podatki izključno 2. polletja lata 2017 pravijo, da se število statističnih regij, občin in naselij v primerjavi s prejšnjim ni spremenilo. Število ulic se je povečalo za 3. Nove ulice so nastale v občinah Brežice (Ulica Alenke Gerlovič), Celje (Cesta Janeza Cvirna), Ljubljana (Žabja ulica, Džamijska ulica), Maribor (Martinova ulica), Nova Gorica (Ploščad Silvana Furlana) in Piran (Ulica Ljudevita Kuščerja). Štiri ulice so bile v tem obdobju ukinjene, vse na območju občine Ljubljana, in sicer Kocbekova ulica, Ulica Cankarjeve brigade, Pot na Debeli hrib in Polje, cesta IV.

Poleg tega je bil v 2. polletju 2017 evidentiranih 3.046 sprememb hišnih številk, kar je za 13 % manj kot v 1. polletju 2017. 2.265 hišnih številk je bilo določenih na novo (9 % več kot v prejšnjem polletju), 764 je bilo ukinjenih (32 % manj kot v prejšnjem polletju), 17 pa je bilo preštevilčenih (18-krat manj kot v prejšnjem polletju). Število hišnih številk se je v 2. polletju 2017 najopazneje povečalo v občini Ljubljana, in sicer za 123, najbolj zmanjšalo pa se je v občinah Brežice, Moravske Toplice in Murska Sobota (v vsaki za 40), so še zapisali na spletni strani SURS-a stat.si. 

Sicer Statistični urad RS združuje in izkazuje podatke tudi na ravni statističnih regij (teh je 12), te podatke pa dalje združuje in izkazuje še na ravni obeh kohezijskih regij – vzhodna Slovenija in zahodna Slovenija. Prvo sestavlja 8 statističnih regij (pomurska, podravska, koroška, savinjska, zasavska, posavska, jugovzhodna Slovenija in primorsko-notranjska), drugo pa preostale 4 statistične regije (osrednjeslovenska, gorenjska, goriška in obalno-kraška).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.