Naslovnica Magazin Nove spletne prevare s kuponi za Spar in Mercator

Nove spletne prevare s kuponi za Spar in Mercator

Avtor: Spletno Uredništvo

Konec tedna so uporabniki in varuhi slovenskega spleta zaznali več novih poskusov prevar. Tokrat so bili med sumljivimi ponudbami otroški tobogani in igrala ter kuponi trgovskih verig Mercator in Spar. 

spar bon

Projekt Varni na internetu izvaja Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes (foto: varninainternetu.si) 

 

V zadnjih dneh so se ponovno pojavili lažni boni za nakupe podjetij Spar in Mercator. Na spletu v njihovem imenu obljubljajo bone za nakupovanje, v resnici pa želijo, da uporabniki vpišejo svoje telefonske številke in se včlanijo v SMS klub, kar stane 20 € na mesec. Pred nekaj tedni so na podoben način obljubljali bone za trgovino TUŠ, le da je klik uporabnike peljal na spletno stran, kje se je nahajala koda za rudarjenje kripto kovanca Monero.

“Če kjerkoli zagledaš nagradno igro ali nagradni vprašalnik, ki obljublja bone za nakupovanje, vedno beri drobni tisk. Preden vpišeš telefonsko številko, preberi drobni tisk! Tam jasno piše, da se včlanjuješ v SMS klub, ki stane 20 € na mesec,” ponovno opozarjajo na spletnem mestu varninainternetu.si. 

Vikend je slovenskim spletnim angelom varuhom prinesel več vprašanj uporabnikov, ali je nakup otroških igral v spletni trgovini playsetmart.com varen. Trgovina je vzbudila precej nezaupanja, saj so se očitno že mnogi naučili, da neverjetne cene in 90 % popusti ponavadi ne pomenijo nič dobrega. Če nekdo nenadoma prodaja otroška igrala, ki so vredna več kot 1000 evrov, za vsega 100 €, potem je to močno sumljivo.  

“Kaj pa, če se spletna trgovina kiti s številnimi certifikati in se hvali z močno enkripcijo? Ali to predstavlja dodaten znak zaupanja? Nikakor, do potankosti preverite spletno trgovino in ne zaupajte slepo povezavi HTTPS, ki NI NEDVOUMEN ZNAK, da gre za zaupanja vrednega trgovca. Kot vsaka tipična lažna trgovina, tudi playsetsmart.com ponuja neverjetne popuste, tja do 92-odstotne. Čisto vsi artikli so znižani, dostava je možna na vse konce sveta, vse je na zalogi,” tako znamenja, da je nekaj najbrž narobe, opisujejo pri varninaspletu.si.

Na drugi strani ni nobenih konkretnih podatkov o trgovcu, ki stoji za spletno trgovino. Tudi zato na varninainternetu.si potencialne kupce vsakič opozarjajo na tri korake: prek strani domaintools.com dobro preverite domeno, poščite druga menenja o ponudbi in natančno preverite podatke o podjetju, ki stoji za neverjetno ugodno trgovsko ponudbo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.