Naslovnica Svet & EU Turki z vojno mornarico nad italijanske plinarje

Turki z vojno mornarico nad italijanske plinarje

Avtor: Spletno Uredništvo

Pod morsko gladino vzhodnega Sredozemlja ležijo velike zaloge plina, kar že povzroča spore med sosednjimi državami. V zadjem mesecu je najprej prišlo do povečanja napetosti med Izraelom in Libanonom, ta teden pa se je zapletlo med Ciprom, Italijo in Turčijo. Bogata plinska najdišča so tudi pred obalo Egipta in celo v palestinskih vodah pred Gazo. 

plinska polja 2

Turčija si lasti vse območje okrog Cipra, ki je na sliki obravno temno rjavo (foto: iiss.com) 

 

Podvodna nahajališča zemeljskega plina v največji meri ne ležijo v teritorialnih vodah katere od držav, ampak dlje od obale na odprtem morju – v tako imenovanih gospodarskih conah. Včeraj so ciprski mediji poročali o akciji turške mornarice, ki na enem od območij pred jugovzhodno obalo otoka z vojnimi ladjami ovira plovila za črpanje plina. Plovila pa niso ciprska, ampak so last italijanskega državnega podjetja ENI.

Italijanski naftni gigant je sicer že dolgo prisoten v tem delu Sredozemlja, leta 2015 je tako pred obalo Egipta našel doslej največje zaloge plina v tem delu sveta. Tokrat so Italijani želeli začeti s črpanjem na enem od območij, ki jim ga je prek javnega mednarodnega razpisa dodelila vlada Republike Ciper. Zapletlo se je, ker je Ciper še vedno razdeljen na dve državi. Grški del je tisti, ki je mednarodno priznan, medtem ko turški del otoka kot državno tvorbo priznava izključno Turčija. Slednja je vedno delovala kot nekakšen zaščitnik ciprskih Turkov, zato bi z vojaško akcijo baje sedaj rada dosegla, da bi imeli prihodek od črpanja plina tudi oni.

Podoben diplomatsko-gospodarski zaplet se dogaja tudi na relaciji Libanon-Izrael. Vsaj dve območji na odprtem morju, za katerih izkoriščanje je Libanon lani opravil mednarodni razpis, si namreč lasti Izrael. Izrael pa po drugi strani ne dovoli izkoriščanja plinskega najdišča v morju pred Gazo. Slednje se nahaja v vodah, ki bi morale pripasti palestinski državi, katerega obstoja pa Izreal ne priznava in ga najbrž še dolgo ne bo. 

 

      

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.