Naslovnica Slovenija Nas bodo branili taborniki?

Nas bodo branili taborniki?

Avtor: Spletno Uredništvo

Potem, ko so pred kratkim zamenjali načelnika generalštaba Slovenske vojske, so na ministrstvu za obrambo preusmerili pozornost na civilno zaščito, gasilce in tabornike. Vsaj tako je moč sklepati po aktivnosti dosedanje ministrice za obrambo Andreje Katič in objavah na spletni strani Ministrstva.

cerar brdo 2

Slika je nastala 1. marca na Brdu pri Kranju, ko nihče ni slutil, da bo predsednik vlade Cerar kmalu odstopil (foto: mo.gov.si)

Konec februarja je prišlo do razrešitve načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV) – generalmajorja dr. Andreja Ostermana in sicer zaradi poslabšanja pripravljenosti SV. Ugotovitve iz ocenjevanja 72. brigade SV po metodi CREVAL so namreč pokazale, da se ukrepi za izboljšanje stanja pripravljenosti znotraj Slovenske vojske ne izvajajo s pričakovano dinamiko.

Zato se niso dosegali pričakovani delovni rezultati, ki bi zagotavljali kakovostno in učinkovito delovanje organa v skladu z njegovim programom dela. Zaradi učinkovitejšega izvajanja ukrepov znotraj Slovenske vojske za izboljšanje njene pripravljenosti se je vlada odločila, da se za novega načelnika Generalštaba Slovenske vojske imenuje generalmajor Alan Geder, so tedaj sporočili z Ministrstva za obrambo. 

Javnost bi pričakovala, da se bodo v ministrstvu po zamenjavi prvega moža SV pospešeno lotili reševanja nastalih težav. Vendar zapisov o tem ni moč zaslediti. Čeprav morda kakšne aktivnosti potekajo v tajnosti (nazadnje gre za obrambo države), pa so se odtlej na Ministrstvu ubadali predvsem s civilno sfero, vsaj tako je moč sklepati po njihovih uradnih objavah.    

V soboto je ministrica za obrambo Andreja Katič nagovorila slovenske tabornice in tabornike ob začetku 37. skupščine Zveze tabornikov Slovenije. Ministrica, tudi sama z izkušnjo taborništva, se je zahvalila tabornikom in tabornicam za njihovo pomoč ljudem v okviru sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, v sistemu Civilne zaščite. Dodala je še, da so se izkazali ob žledni ujmi pred nekaj leti, v obdobju, ko smo se v naši državi soočali z velikim številom migrantov, ter ob drugih zahtevnih situacijah, so zapisali. 

Ministrica za obrambo Andreja Katič se je pred tem v sredo, 14. marca, v Trbovljah udeležila 22. občnega zbora Združenja slovenskih poklicnih gasilcev. Tam je povedala, da Ministrstvo za obrambo in Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje zelo dobro sodelujeta z Združenjem slovenskih poklicnih gasilcev ter med dosežki izpostavila ureditev prostorske stiske, saj je Združenje slovenskih poklicnih gasilcev v Celju dobilo nove prostore. Kot zelo pomembno je izpostavila tudi ureditev dviga plačnih razredov poklicnih gasilcev. 

V četrtek, 8. marca, pa je bila ministrica slavnostna govornica na osrednji prireditvi Zahodnoštajerske regije ob svetovnem dnevu civilne zaščite. Na prireditvi so bili podeljeni priznanja in nagrade pripadnikom Civilne zaščite RS ter drugim posameznikom za njihove zasluge in prispevek pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč v tej regiji.

Teden prej, v četrtek, 1. marca, je na Brdu pri Kranju potekala osrednja slovesnost ob dnevu Civilne zaščite, na kateri so posameznikom in organizacijam, ki delujejo v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, podelili priznanja Civilne zaščite. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil sedaj že bivši predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, prejemnikom priznanj in nagrad sta čestitala tudi predsednik države Borut Pahor in ministrica za obrambo Andreja Katič.

O SV na spletnih straneh obrambnega ministrstva v zadnjih tednih ni bilo niti besede. Reševanje težav s poslabšano pripravljenostjo SV pa se sedaj utegne še dodatno zaplesti in sicer nedavnega padca Cerarjeve vlade ter bližnjih predčasih volitev. Dokler se bo oblikovala nova vlada, dokler bo imenovan nov minister in dokler se slednji lahko loti dela – dotlej utegne preteči še dolgo časa.       

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.