Naslovnica Šport Sedaj so vsi proti Zahoviću

Sedaj so vsi proti Zahoviću

Avtor: Spletno Uredništvo

Besede Zlatka Zahovića na sobotni novinarski konferenci po nepričakovanem domačem porazu nogometašev Maribora proti Krškemu so prerasle v afero. Na žaljivo reakcijo Zahovića ob provokativnih vprašanjih novinarja Dejana Mitroviča so se odzvali pri Društvu športnih novinarjev Slovenije, pri NK Maribor in nazadnje še pri Nogometni zvezi Slovenije. Čeprav si v uradnem sporočilu NZS sploh niso drznili omeniti Zahoviča, lahko odločitev disciplinskega sodnika pričakujemo v kratkem. 

zahoSedaj so vsi proti Zahoviću, a ima njegov sicer povsem nedopusten izpad tudi zanimivo ozadje (foto: FB NK Maribor)

 

 

V soboto je na novinarski konferenci po presenetljivem porazu Maribora proti Krčanom (0:2) prišlo do izpada športnega direktorja NK Maribor Zlatka Zahoviča. Slednjega je novinar EkipeSN Dejan Mitrović najprej vprašal, ali je morda trener Darko Milanič dobil odpoved, ker ga ni bilo na tiskovno konferenco, potem pa je ‘Zaho’ izgubil potrpljenje ob drugem vprašanju o slabem obisku občinstva v Ljudskem vrtu.  

Novinarju, ki je pred kratkim zaradi zločina ostal brez očeta, je Zahovič odgovoril: “Počasi, sine, ne provocirat. Imaš še dovolj časa. Pred kratkim se ti je zgodila tragedija, kajne? Te je kaj izučila? Mislim, da te ni nič izučila. Še vedno hočeš provocirati in si nesramen.” Odgovor direktorja najtrofejnejšega slovenskega kluba je bil nedvomno pod vsakim nivojem, vendar tudi novinarjeva vprašanja niso bila ravno tako nedolžna, kot bi jih sedaj želeli predstaviti.

Mitrović je namreč že prejšnji teden po porazu Maribora z Domžalami pisal o domnevni nedotakljivosti tandema Zahovič-Milanič, kar mariborskemu taboru zagotovo ni bilo všeč. Sicer je Ekipa že dolga leta znana po temu, da si naklado povečuje z aferami, ki jih sama zakuha, ali jih vsaj pridno pogreva. Tudi žaljivi članki niso redkost, saj se je že več različnih klubov in posameznikov javno pritožilo, ali celo prekinilo stike z medijem – omeniti velja nekdanjega selektorja Srečka Katanca, predsednika NK Olimpija Milana Mandariča, Rokometno društvo Izola, pa tudi NK Maribor je imel že v preteklosti obdobja zelo zapletenih odnosov z ljubljanskim časopisom.

Tokrat pa so v mariborskem klubu ubrali pot opravičila. “Razočaranje, jeza, nejevolja. Vsi smo se strinjali in se strinjamo, da podoba ekipe slovenskega prvaka ni na želenem nivoju. Maribor – Krško 0:2 bo zapisano v končni statistiki, po sobotni tekmi kroga št. 24 v Ljudskem vrtu pa moramo tudi o dogodku, ko se je dogajanje na igrišču končalo. Ne glede na razočaranje zaradi neželenega razpleta smo izpeljali vse obveznosti po predpisanem protokolu vodstva tekmovanja, na novinarsko konferenco pa je kot predstavnik kluba prišel športni direktor Zlatko Zahovič. S komentarjem tekme, trenutne vijol’čne situacije in analize rezultatske krize.

Med pojasnili o tekmi je izpostavil pomen ustreznega odziva v neprijetni situaciji, v kateri smo se znašli po slabšem uvodu v spomladanski del sezone. Žal pa je nastop na novinarski konferenci zaradi izrečenega v nadaljevanju, na postavljeno vprašanje novinarja športnega dnevnika Ekipa SN o slabem obisku tekem v Ljudskem vrtu, dobil oznako nedopustnega. Omenjanje družinske tragedije, s katero se je moral soočiti poročevalec, ni način komunikacije, ki je v skladu z načeli delovanja slovenskega prvaka in kluba z največjim številom navijačev v državi.

Odziv športnega direktorja zahteva opravičilo, ki ga NK Maribor tudi izreka. Novinarju Ekipe SN in vsem preostalim predstavnikom medijev, ki so v Ljudskem vrtu vedno dobrodošli, s katerimi sodelujemo 365 dni v letu. Izgubili smo točke v športnem boju, ne smemo pa spoštovanja. Ohraniti moramo ugled in pokončno držo ne glede na razmere, vmesna vprašanja javnosti ali morebitne pretekle zgodbe.NK Maribor je v svoji zgodovini prestal vzpone in padce, doživljal ekstaze zmag in grenkobo porazov. Tokratni dogodek v konferenčni sobi pa se je oddaljil od vrednot, za katere se zavzemamo in se klub od izjav športnega direktorja ograjuje ter jih obžaluje,” so se opravičil v vodstvu NK Maribor, medtem ko so Zahovičev izpad obsodili tudi v Društvu športih novinarjev Slovenije. 

Danes se je oglasila še Nogometna zveza Slovenije, ki pa v svojem odzivu ni omenila nobenega imena. “V jedro delovanja osrednje slovenske nogometne organizacije ne sodi le izključna skrb za razvoj in širjenje nogometa v Sloveniji. NZS se skozi svoj vpliv in doseg zaveda sporočil in zgledov, ki jih s svojim delovanjem prenaša v širše družbeno okolje, zato podobno držo pričakuje tudi od ostalih nogometnih deležnikov. V luči tega in v povezavi z nedavnimi dogodki želi NZS poudariti, da je vsakršno delovanje, ki pomeni kršitev zapisanih pravil nedopustno, zato organizacija pri svojem delovanju in odločanju sledi pravilom in predpisom, ki so sprejeti in veljajo v našem okolju.

Organi NZS delujejo neodvisno in strokovno, vodstvo NZS pa zaupa njihovim odločitvam, tako v licenčnih kot tudi v postopkih povezanih s tekmovanji pod okriljem NZS. Prav tako pa želi Nogometna zveza Sloveniji poudariti, da je ne le v nogometnem svetu, ampak tudi širše, nedopustna vsakršna nepremišljena ali namerna reakcija, ki pomeni žalitev dostojanstva posameznikov in družbe, zato pozivamo k medosebnemu spoštovanju vseh akterjev nogometne igre od igralcev, sodnikov, trenerjev, klubskih funkcionarjev, novinarjev, navijačev, kot tudi širše. Le z upoštevanjem pravil in uveljavljenih moralnih ter etičnih norm bomo skupaj z vsemi svojimi deležniki uspešno dosegali tisto, kar je cilj družbe in nogometa,” pravijo na NZS. 

Sedaj Zahoviča, ki naj bi izjavil, da je bil sprovociran in da se ne misli opravičiti, najbrž čaka kazen discipliskega sodnika PLTS in morda tudi zasebna tožba novinarja. EkipaSN pa bo zagotovo imela o čemu pisati…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.