Naslovnica Slovenija Muhasto vreme za praznike in opozorila glede kresovanj

Muhasto vreme za praznike in opozorila glede kresovanj

Avtor: Spletno Uredništvo
Vremenska napoved tudi letos za prvomajske praznike ni ravno najboljša, predvideno je namreč muhasto vreme z občasnimi padavinami. Kljub temu so z Uprave RS za zaščito in reševanje spomnili na spoštovanje predpisov in na preventivne ukrepe, da ob kresovanjih ne pride do požarov v naravnem okolju.
Muhasto vreme za praznike in opozorila glede kresovanj

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje opozarja na previdnost pri kresovanjih (foto: URSZR/gov.si)

Vremenska napoved Agencije RS za okolje (ARSO) pravi, da bo v danes (v soboto, 29. aprila) po Sloveniji delno jasno, popoldne in zvečer pa se pričakujejo krajevne plohe in posamezne nevihte. V nedeljo, ponedeljek in tudi v torek bo vreme ostalo precej spremenljivo. Sicer bo predvidoma več oblakov kot sončnih žarkov, še naprej pa se bodo po vsej državi pojavljale krajevne plohe.

Zaradi tega značilnega aprilskega muhastega vremena so sicer ponekod v zadnjih dneh odpovedali prvotno najavljene javne prvomajske prireditve, oziroma kresovanja 30. maja zvečer. Vseeno pa bodo marsikje po Sloveniji jutri goreli kresovi, zato so z Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje spomnili na spoštovanje predpisov, na preventivne ukrepe, na razne omejitve in tudi na lokalne prepovedi.

»Prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega metra od roba kurišča kresa, če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali (npr. peskom, kamni ali opeko),kres mora biti ves čas pod nadzorom polnoletne osebe, ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati, če pa kres že gori, je treba kurjenje prekiniti, pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les.

Prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke, po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,« so spomnili z Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Ker marsikje obstaja še vrsta lokalnih zahtev glede kresovanja na posebnih območjih (npr. ‘Pravilnik o varstvu gozdov’,) se je treba pred prižigom ognja vselej dobro prepričati, kje je kaj dovoljeno in kje ni. Posebno opozorilo pa velja tistim, ki bodo moker les prižigali s pomočjo vnetljivih tekočin. Ker se med polivanjem tekočina lahko zbere v kakšni kotanji pod kresom in pride do mini-eksplozije, je vedno pametno prižigati kres z večje razdalje (npr. s pomočjo dolge palice).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.