Naslovnica Slovenija Lavrov na obisku Slovenije povabil Erjavca v Rusijo

Lavrov na obisku Slovenije povabil Erjavca v Rusijo

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes se na obisku v Sloveniji mudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. S slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, sta spregovorila o odličnih dvostranskih odnosih, gospodarskem sodelovanju in političnih razmerah v svetu, predvsem na Zahodnem Balkanu.

lavrov 3

Sergej Lavrov je ob koncu skupne izjave za javnost uradno povabil Karla Erjavca naj obišče rusko federacijo (foto: nationalinterest.org) 

 

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov slovenski kolega Karel Erjavec sta najprej opravila dvostranske pogovore, v katerih je bilo govora o političnem položaju na Balkanu, v Siriji in v Palestini. Dotaknila sta se različnih stališč, ki jih imata Slovenija in Rusija glede neodvisnosti Kosova. Govora je bilo tudi o gospodarskem sodelovanju in, čeprav tega ministra kasneje nista oznanila, najbrž tudi o dostavi ruskega plina v širše področje jugovzhodne in osrednje Evrope.  

“Ocenjujeva, da je sodelovanje med Slovenijo in Rusko federacijo odlično in raznovrstno. Ruski trg je pomemben za slovenske investicije, povečuje se tudi obisk ruskih turistov v Sloveniji,” je med ostalim dejal slovenski zunanji minister Erjavec, ki je posebej omenil gospodarstvo, znanost, kulturo in tudi šolstvo – sodelovanje moskovske univerze Lomonosov in Univerze na Primorskem. Predvsem pa naj bi se lani gospodarska izmenjava Slovenije z Rusijo povečala za 15 %.

“Danes bova podpisala memorandum o ustanovitvi ruskega muzeja v Mariboru. Rezultati tega projekta bodo pomembni za razumevanje 2. svetovne vojne s strani mlade generacije,” je dejal Lavrov, ki se je zahvalil za slovensko gostoljubje in se dotaknil vseh področij, kjer državi sodelujeta – od gospodarstva, šolstva, kulture, pa vse do spomenikov padlim vojakom.

Lavrov je spregovoril o položaju v Ukrajini, o poskusih spodkopavanja sporazumov iz Minska ter o ksenofobnih nacionalističnih nacističnih izgredih, kot je bil nedavni zažig madžarske cerkve in napad na center ruske kulture. Za incidente je obtožil ukrajinske oblasti, ki ne le, da mirno gledajo, ampak naj bi celo vzpodbujale nasilje. Dotaknil se je tudi dogajanja v sirskem kantonu Afrinu, kjer Rusija zagovarja ozemeljsko integriteto Sirije in diplomatsko rešitev prek sodelovanja Kurdov z organi sirske vlade.   

Prvega moža ruske diplomacije pa popoldan sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor. Slednji bo tako po lanskem srečanju s Putinom nadaljeval visok politični dialog med državama. Ruski zunanji minister pa bo potem odpotoval v Srbijo, kjer bo ostal dva dneva. V Srbiji se bo še podrobneje dotaknil zunanjepolitičmih problemov Balkana, še posebej Kosova in širjenja Nata. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.