Naslovnica Svet & EU Mehiški karteli gojijo mak in povečujejo prodajo heroina v ZDA

Mehiški karteli gojijo mak in povečujejo prodajo heroina v ZDA

Avtor: Spletno Uredništvo

Legalizacija marihuane v vse več zveznih državah ZDA je povzročila upad prodaje s strani organiziranega kriminalnega podzemlja. Mehiški karteli, ki so doslej skrbeli za dostavo lahke droge, so se preusmerili na heroin. 

mak

Mehika postaja novi Afganistan, zato lahko v prihodnjih letih pričakujemo še večji naval heroina na ameriška tržišča (foto: pxhere.com)

 

Revni mehiški kmetje, ki so doslej za svoje preživetje za kartele gojili indijsko konopljo, so se zadnja leta začeli preusmerjati na gojenje nove kulture – vrtnega maka. Sicer še pred desetletjem heroina v Mehiki praktično niso poznali. Lokalna droga je bila marihuana, uvažali pa so predvsem kolumbijski kokain.

Toda ponudba in povpraševanje se, tudi kar se tiče narkotikov, z leti spreminjata. Kmetom se po legalizaciji Marihuane v raznih predelih ZDA več ne izplača gojiti konoplje, oziroma je zaslužek z njo precej manjši, kot je zaslužek z makom, iz katerega pridelajo motfij, oziroma heroin. Tudi mejni organi ZDA ugotavljajo, da količina zasežene marihuane pada že od leta 2012, medtem ko naraščajo zasežene količine heroina in metamfetamina.

Vse te spremembe pa ne zmanjšujejo spopade med mehiškimi narko-tolpami, saj je v zadnjem desetletju brutalno nasilje preplavilo vso državo. Pred tem je med štirimi največjimi mamilarskimi karteli vladal dogovor o delitvi ozemlja. Turistične destinacije, kot so Mexico city, Acapulco in Cancun, pa so veljale za nevtralna ozemlja, kjer kriminalci niso izvajali svojih dejavnosti. Toda ‘gentelmanski poslovni dogovor’ se je zaradi poskusa prevlade kartela Sinaloa nad drugimi karteli z leti povsem porušil. Nasilje danes vlada povsod, ljudje umirajo od severa do juga države in danes v Mehiki tudi za turiste praktično ni več povsem varnega kraja.

Vse večje težave pa se pojavljajo na severni strani mehiške meje – v ZDA. Tam se število smrtnih žrtev zaradi zlorabe opiatov (med katere sodita morgin in heroin) drastično povečuje. Da več ljudi umira zaradi predoziranja z zdravili in drogami, kot zaradi umorov s strelnim orožjem in avtomobilskimi nesrečami skupaj, je ugotovil celo predsednik Donald Trump, ki je zato lani novembra razglasil izredne razmere v javnem zdravstvu. 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.